Annons

”Burning Man” tar över Stockholm – detta är vad som händer

Burning Man har spridits över hela världen och i mars landar det i Stockholm.

Joel Linde
IBL

För de flesta är ”Burning Man” en festival i nån öken nånstans i USA. Mer specifikt brukar det beskrivas som ett experiment i samhälle och konst, som vägleds av tio fasta principer. Det är en koncept som bygger på att alla ska vara aktiva deltagare och medskapare.

Annons

Den största samlingen sker varje år i Nevada, där en temporär ”stad” byggs upp i Black Rock-öknen, men Burning Man hålls även på många andra platser i världen. I år är en av dem Stockholm.

Gilla Cafe.se på Facebook

– Det har knoppat av sig till regionala ”burns”, de här mindre växer år efter år och allt fler vill ansluta sig. Det är helt och hållet deltagardrivet och alla som vill hålla i något fyller i ett formulär bara, det viktigaste är att man håller sig till de tio principerna, säger Isadora Wronski, regional representant för Burning Man i Sverige.

Hittills har ett 15-tal evenemang organiserats, allt från en specialversion av den gamla gympaklassikern spökboll, fester, yoga, stadsplanering, ett integrationsinitiativ och självklart även en avslutande eld, The Burn of the Phoenix.

Under ”Näringslivsuppropet” kommer näringslivet, politiker, nyanlända och andra engagerade träffas för att tillsammans hitta lösningar på problem de har. Det leds av Karsten Deppert, Gustaf Josefsson och Navid Modiri, känd bland annat för sitt sommarprat i P1 och den omtalade golfrundan med Jimmie Åkesson som budades hem under musikhjälpen 2014.

– Den gemensamma nämnaren är medskapande, att träffas och göra något tillsammans. Formatet är ganska banalt nästan, det går ut på att folk förklarar vad de behöver hjälp med och hur de kan hjälpa andra, säger Navid Modiri.

– Och det är nästan lite sorgligt att det är så enkelt, men det handlar om att vi går på myten om att alla måste klara sig själva och plocka egna poäng. Men det är väldigt värdefullt att ses, jag tror att det är mycket lättare att se att en människa vill dig väl om du är i samma rum.

Burning Man Week Stockholm hålls den 1-7 mars 2017 och du kan läsa mer om vad som kommer hända och hur du kan hålla ditt eget evenemang här.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar