Hoppa till innehåll

Café rankar de 5 absolut bästa Nicolas Cage-filmerna

I veckan är det äntligen premiär för Nicolas Cages etthundranittonde långfilm – Renfield. Här spelar han ingen mindre än greve Dracula, och inget har på förhand känts mer naturligt. Inför filmens release rankar Café de fem absoluta höjdpunkterna i Nicolas Cages minst sagt tumultartade karriär.

1. Kick-Ass (2010)

Med jämna mellanrum får man upp förhoppningarna om en återkomst för Cages karriär. Efter ett tag lär man sig dock att det inte är så Cage fungerar. Han gör snarare en drös med fem-sex filmer som är allt från lite anonyma till ganska dåliga och sedan slår han till med en helt briljant rollprestation från ingenstans. Följt av fem sex halvdana filmer igen. Den väldigt karismatiska Adam West-imitationen i Kick-Ass representerar en av höjdpunkterna.

Se filmen på: HBO Max

2. Pig (2021)

Inget har känts märkligare än att Cage inte nominerades till en Oscar för denna fina skildring av vänskapen mellan en man och hans gris. Den är nämligen något av det absolut bästa och mest oväntade han någonsin gjort. Ett lågmält drama i toppklass.

Se filmen på: Viaplay

3. Wild at Heart (1990)

En David Lynch-film som inte på något sätt ber om ursäkt för sig själv. Nicolas Cage och Laura Dern spelar ett kärlekspar på flykt. En utflippad, vacker, rolig och spännande roadmovie som får en att önska ännu ett samarbete mellan Cage och Lynch. Deras vildsinta stilar matchar varandra perfekt.

Se filmen på: Apple TV

4. The Rock (1996)

Detta kan mycket väl vara den bästa actionfilmen som gjorts på 90-talet. Strategiskt nog ser vi Cage i en huvudroll, men eftersom han delar rampljuset med stenhårda Sean Connery blir han oundvikligen den lite mjukare och osäkrare av dem. Ett genidrag som skapar en väldigt kul dynamik.

Se filmen på: Disney +

5. Leaving Las Vegas (1995)

Dramat som belönade Cage med en Oscar. Vi följer den misslyckade manusförfattaren Ben som känner att han inte har något kvar att leva för. Därför tar sina sista pengar för att bege sig till Las Vegas och supa ihjäl sig. Gripande och sorglig skildring av missbruk, men fantastiskt välspelat av både Cage och Elizabeth Shue.

Se filmen på: Viaplay

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.