Hoppa till innehåll

Café rankar filmhistoriens 10 sämsta uppföljare

Jonas Strandberg

Det är svårt att följa upp en succé. Hur svårt? Extremt. Här har Cafés Jonas Strandberg grävt i botten av träsket så att ni inte ska behöva. Här är de tio sämsta uppföljarna genom tiderna.

1. Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation

En uppföljare till den omåttligt populära Motorsågsmassakern? Med Matthew McConaughey och Renée Zellweger? För en oinsatt kan det låta intressant och rentav lovande, men då är det viktigt att tänka på två saker. Dels är detta inte en uppföljare till ”Motorsågsmassakern”. Det är en uppföljare till Motorsågsmassakern 3. Dels ville vare sig McConaughey, Zellweger eller någon av deras representanter att den här filmen ens skulle släppas. Det fanns en rädsla för att den rentav skulle kunna förstöra deras karriärer. En rädsla man verkligen kan förstå när man ser filmen. En av de absolut sämsta uppföljarna som gjorts.

2. Titanic II

Det är lite, lite fusk att ta med den här filmen, eftersom det inte är en officiell uppföljare till James Camerons film, men det är för roligt att den existerar för att man ska kunna låta bli. Dessutom försöker den ju sig på ett renommésnyltande utan dess like, och som straff belönas den därför med en plats på denna lista.

Premissen är att man i modern tid låter bygga en exakt replika av det mytomspunna fartyget med det tragiska ödet, för att sedan skicka ut båten på exakt samma tur. Och vad tror ni själva händer med en exakt replika av Titanic som åker exakt samma väg? En rolig detalj är att detta är en sinnessjuk lågbudgetproduktion och att det hela tiden känns som att de haft råd med max fjorton statister.

3. Pet Sematary 2

Filmatiseringen av Stephen Kings skräckklassiker fick en uppföljare 1992 och gjorde ingen glad. Till skillnad från flera andra filmer på listan är inte Jurtjyrkogården 2 rutten rakt igenom. Det som gör denna till en av de tio sämsta uppföljarna genom tiderna är att den känns som en riktigt obegåvad, gapig coverversion av originalet. Som att lyssna på den fantastiska Love Will Tear Us Apart, fast inte med Joy Division utan med Fall Out Boy.

4. Bring It On Again

Tillräckligt många tyckte att cheerleadingkomedin Bring It On var helt okej, för att filmbolaget skulle kunna rättfärdiga fem uppföljare. Ingen av dem gick naturligtvis upp på bio och det är målfoto på vilken av dem som är den allra sämsta. Priset måste dock gå till den makalöst slappt döpta Bring It On Again. Här händer ungefär samma saker som i den första filmen, fast utan en enda av originalets skådespelare. De goda nyheterna är å andra sidan att flera av producenterna från ettan återvänder. Så det är ju kul.

5. Jaws: The Revenge

För andra gången på listan möts vi av en fjärde del i en serie som landar med ett magplask. Hajen 4 är en sådan chocksänkning i kvalitet, inte bara från den första filmen, utan till och med om man jämför med Hajen 3D. Det största problemet med den här filmen är att hajen den här gången vill hämnas en oförrätt. Ett karaktärsdrag för vithajar jag inte minns kristallklart från biologilektionerna.

6. Superman 4: The Quest for Peace

Det är så djupt sorgligt att detta är den fantastiska Christopher Reeves sista framträdande som Stålmannen. Delvis är det dock hans eget fel, då ett av villkoren för hans medverkan var att storyn skulle centrera kring nedrustning av kärnvapen. Inget fel på detta, rent teoretiskt. Problemet var att det realiserades genom att Stålmannen i filmen samlar alla världens kärnvapen och slungar in dem i solen. Tyvärr leder detta i längden till att Nuclear Man föds, en otäck figur med långa naglar. Denna film var så katastrofalt usel att det dröjde nitton år innan man gjorde en till Stålmannenfilm.

7. Grown Ups 2

Uppföljaren till den tröga, oinspirerade komedin Grown Ups är rent ut sagt aggressivt dum. Det fanns inga förväntningar alls att leva upp till, men ändå lyckas Grown Ups 2 mirakulöst nog lämna en med en känsla av besvikelse. Adam Sandler är fullt kapabel till att göra kul filmer och hans standupshow 100 % Fresh (2018) är till och med riktigt rolig och formligen bubblar av kreativitet. Grown Ups 2 är i andra änden av spektrumet och representerar hans absoluta botten.

8. Independence Day: Resurgence

Man hör sällan ordet ”resurgence”. Enda gången är ju när någon pratar om Independence Day: Resurgence och det händer nästan aldrig. Nästan ingen känner till att den filmen finns. På en punkt imponerar dock denna uppföljare. Tänk att det tog hela tjugo år att skapa en nästan identisk film, fast med sämre specialeffekter. Det borde vara en omöjlig ekvation, men katastrofkingen Roland Emmerich lyckas med den äran.

9. Speed 2: Cruise Control

Den första Speed var en riktigt spännande och fartfylld actionfilm. Mycket har sagts om det märkliga i att uppföljaren utspelar sig på ett sävligt kryssningsfartyg, men det är fortfarande häpnadsväckande hur en film kan ha så otroligt lite med hastighet att göra och ändå ha ordet ”speed” i sin titel. Det är slutligen det som kvalificerar den här filmen till listan – hur fantastiskt lite den har med originalet att göra.

10. Transformers: Age of Extinction

Den fjärde delen i Michael Bays stendumma robotserie är den hittills sämsta. Till och med sämre än del 2 som enligt ryktet delvis skapades utan manus. Den får en att önska att riktigt dålig film kunde få en regissör inlåst i fängelse. Så här usel får helt enkelt inte underhållning vara.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.