Hoppa till innehåll

Coops osålda havregryn och pasta blev gotländsk vodka – snart på Systembolaget

spill ny sprit tillverkad av gamla kasserade matvaror Gotland Spirits
Kristofer Steneberg

En Coophandlare på Gotland skeppar livsmedel som annars skulle slängas till en lokal sprittillverkare. I januari kommer den nya spriten ”Spill” till Systembolaget.

Coophandlaren Markus Wahlgren i Visby har tagit matsvinnet till en ny nivå: Från 120 ton årligen till noll i år. Det kan handla om att göra ströbröd av utgånget bröd till att sälja jord från en egen kompostkvarn. Att tillverka sprit ligger inte jättenära en Coophandlares primära uppgifter men när en lokal tillverkare hörde av sig om att omvandla gamla livsmedel till alkohol blev det ett sätt att klara nollvisionen på matsvinn. 

Markus Wahlgren och Sandra Bogren på Stora Coop i Visby.

”Nu samlar vi alla livsmedel med kolhydrater och stärkelse som vi annars skulle kasta på en speciell plats som en gång i veckan hämtas och blir till alkohol. Det kan handla om mjölkersättning, havregryn eller Paolos pasta”, säger Markus Wahlgren, butikschef på Stora Coop i Visby.

Tillverkaren, Johan Johansson från gårdsdestilleriet Gotland Spirits, hämtar avfallet, kör allt i sin kvarn, blandar till en mäsk och från det till färdig sprit går på fem dagar. 

”Jag vågar nästan påstå att den är en av de absolut renaste vodkor jag någonsin druckit och ska absolut jämföras med de riktigt dyra ryska premiumvodkorna”, säger han.

Spill vodka sprit gotland spirits coop systembolaget lokal återvunnet recycled kretslopp kolhydrater mäsk

”Spill kommer att kunna köpas på Systembolaget, sannolikt i januari, men redan nästa veckor kommer det ut på utvalda krogar på Gotland”, säger Markus Wahlgren som även levererade citroner som annars skulle slängas och det finns faktiskt redan nu en färdig Limoncello.

”Butiken hade 55 kg citroner som vi använde till detta och det blev närmare 200 flaskor. Nästa blir nog en kaffelikör som vi laborerar med för tillfället. På så vis får man användning för både vodkan och kaffelikören så behöver man bara en skvätt mjölk så har man världens mest hållbara White Russian”, säger Johan Johansson.

Coop har inte gett klartecken till att låta tillverka spriten men matsvinn är ett stort bekymmer och alkoholen är bara ett sätt att tackla problemet, att bli av med avfall på ett sätt där kretsloppet sluts.

”Alla mogna bananer går till bananglass, till exempel. Vi har en rad lösningar på matsvinnet”, säger Markus Wahlgren.

Markus Wahlgren är något av en lokalkändis på Gotland efter att han tatuerat sin skinka med ”Coop är coolt” för en insamling till välgörenhet. Insamlingen inbringade 36 000 kronor.

Butiken har dessutom köpt in en egen kompostkvarn som klarar 100 kg per dag. Som efter 24 timmar blir till näringsrik jord som säljs.

”Den klarar det mesta – kyckling, fisk, tårtor. Avfallet hettas upp och mals ned och efter 24 timmar blir det jord – en gödningsrik jord. Vi kallar den ”dundergödning” och säljer i butiken. Jag räknar med att vi har finansierat den på fyra år”, säger Markus Wahlgren.

En del av alkoholen blir till egentillverkad handsprit under namnet ”kooperativ dundersprit” och därmed är butiken självförsörjande på årets kanske mest efterfrågade produkt. 

”Alla tror att saker som man gör för miljön måste kosta pengar. Men eftersom vi på Coop inte har samma vinstkrav som Ica kan vi göra detta”, säger han.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.