Hoppa till innehåll

Jonas Cramby: Så förhöjer du vardagsmaten med enkla knepen

Cramby hjälper dig dopa allt från köttfärssås till fiskpinnar. Foto: Getty Images

Med några enkla knep kan du förvandla de mest vardagliga rätter till något du faktiskt längtar hem till. Här är tio klassiker som blir tio gånger godare med några enkla handlag.

Köttfärssås

Foto: Getty Images

Stek färsen stenhårt, på alla sidor. Den extra maillardeffekten ger massa smak och umami. Ersätter du de krossade tomaterna med passata, häller på en skvätt vin och låter puttra i tre timmar har du en köttfärsås som börjar närma sig en ragu.

Kyckling i ugn

När du ugnsgrillar kyckling, lägg den på ett galler med potatis i en form under. På så sätt droppar det goda kycklingfettet ner på potatisen och ger extra smak plus kycklingen blir krispigare då den inte badar i sin egen vätska.

Lax

Foto: Getty Images

Stekt lax riskerar att bli för torr och stinker ner köket. Prova att ugnsbaka den på låg värme istället. Sätt ugnen på 135 grader varmluft. Salta laxsidan och baka mitt i ugnen cirka 15 minuter. Ta ut och ös med laxfettet och sätt sen tillbaka den i ugnen cirka 10–20 minuter tills lamellerna lossar.

Korv stroganoff

Prova kocken Albin Edbergs kontroversiella stroganoff-tips: istället för stavar skär korven i fyrkanter och istället för knaprig, stek den mer försiktigt. Jag var länge team knaprig men testade Albins recept och erkänner mig överbevisad. 

Grilled cheese & Mac & cheese

Foto: Getty Images

Blanda alltid två sorters ost för smakrikare, krämigare resultat. För smak, använd en  smakrik ost som gruyere eller comte och för konsistens en amerikansk hamburgerost, vilket innehåller emulgeringsämnet natriumcitrat och gör allt krämigt AF.

Fiskpinnar

Foto: Getty Images

Stek pinnarna i rikligt med smör och pressa över citron. Smöret gör paneringen nötig och frasig, citronen ger syra och döljer smaken av fabrik. 

Köttbullar

Foto: Getty Images

Ett matlagningstips som jag lärt mig av kocken Stefan Ekengren är att alla rätter som innehåller lök, kan man i regel dubbla. Det gäller inte minst köttbullar där gott om smörstekt lök ger saftighet, karamellisering och massor av smak (eller ”tryck” som Stefan skulle sagt).

Pasta carbonara

Jo, alla carbonaranordar har rätt. Hemligheten sitter i emulsionen. Rör ägg, pecorino och svartpeppar med lite av kokvattnet tills det blir en silkeslen sås. Ingen grädde behövs.

Ugnspotatis

För maximalt knaprig ugnspotatis: förkoka den med 1 tsk bakpulver i vattnet innan du ugnsbakar med olivolja och salt. Det basiska bakpulvret bryter ner cellväggarna på potatisen och ger mer yta för att krispighet ska kunna uppstå.

Ceasarsallad

Foto: Getty Images

Om du inte har tid att göra en ceasardressing enligt konstens alla regler, ta denna blixtsnabba genväg: blanda färdigköpt majjo med en äggula, riven vitlök, worchestshire.- och fisksås samt riven parmesan. Dressa salladen. Klart.

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.