Hoppa till innehåll

Cramby testar Five Guys: ”Roligt att fundera ut sin perfekta kombo”

Den senaste veckan har hamburgerkedjan Five Guys första svenska restaurang fått en hel del medial uppmärksamhet. Cafés matskribent Jonas Cramby har testat menyn och gett sin dom.

För ungefär en vecka sedan öppnade den amerikanska hamburgerkedjan Five Guys vid Sergels torg i Stockholm. En rimlig reaktion på det kanske skulle hamna någonstans mellan ”försiktigt positiv” och ”ganska ointresserad faktiskt”, beroende på hur kul man tycker det är med amerikansk skräpmatkultur. Men istället möttes vi av ett internetraseri vi inte sett maken till sedan Surdegsupploppen 2009 eller Naturvinsilskan 2015. Så vad är det med Five Guys som gör folk så arga då?

Är Five Guys verkligen så dyrt?

Kanske ska vi börja med den mest brännande frågan. Priset. Är Five Guys så dyrt som internets alla Sverker Olofssons just nu hävdar?

Det, skulle jag säga, beror på vad man förväntar sig. Five Guys är för det första inte något McDonalds eller Burger King. Det är inte heller något hantverks-ställe med smashburgare som dryper av fett och har stekyta som en nylagd asfaltsväg. Istället är det en amerikansk kedja som placerar sig i ett lite dyrare segment tillsammans med ställen som In-n-out, Whataburger eller Shake Shack. Detta är en kategori vi inte tidigare haft i Sverige, vilket kanske kan förklara folks ilska, osäkerhet och förvirring.

I USA är det nämligen inte lika självklart att alla kedjor är uppbyggda enligt en McDonalds-mall med fasta ”meals” och enkla, snabba beställningar. Istället har varje ställe sin ”grej” och sitt eget sätt att beställa. Five Guys ”grej” är att vara något dyrare än de andra i samma segment, men i gengäld erbjuda fler valmöjligheter.

För det första bjuds man på (väldigt goda) jordnötter i skal medan man beställer, man kan addera hur många mix-ins man vill till sin shake (inklusive bacon) och även om läsken kostar 49 kronor, ingår det fria refills och oändliga kombinationsmöjligheter ur den underbara Willy Wonka-maskinen Coca-Cola freestyle. Något som de läskintresserade tonåringarna i mitt sällskap både uppskattade och utnyttjade till max. 

 Den omdebatterade pommesen kostar visserligen 99 kronor för den största storleken men då kommer den i en jättepåse och räcker till ett helt bord. Eftersom vi ville testa båda smaksättningarna (cajun var godast), var vi sju personer som delade på två mellan-fries och det räckte mer än väl. Eftersom de är ”färska” och friteras i jordnötsolja av rå potatis är de dock något soggiga, vilket jag personligen inte har något emot men varning utfärdas för dig van vid halvfabrikat och/eller är jordnötsallergiker. Donken-ungarna älskade dem dock passionerat.

Grejen med Five Guys

En cheeseburgare kostar 159 kronor, men då kommer den dubbel som standard och det ingår hur många toppings du har mage att beställa till. Detta, skulle jag säga, är ”grejen” med Five Guys. Googlar man är internet fulla av tips och hacks på de bästa kombinationerna. Det är helt enkelt ROLIGT att fundera ut sin egen perfekta kombo. Burgarna slås också in i folie, vilket ångar bröden och skapar en härlig kemi och de är så stora att bara en bulkande bodybuilder inte blir mätt.

De har även andra grejer. Korven är splittad för mer grillyta och även den inslagen i folie och väldigt god. Den kostar dock 129 kronor med en skiva ost (och oändliga toppings) vilket till och med jag tycker är för dyrt. Deras Grilled cheese består av två uppånervända hamburgerbröd med smält amerikansk ost mellan. Detta kanske inte låter så spännande men ett tips, eller hack om du så vill, är att addera en eller två beefpattys, grillad lök, jalapeno, pickles, senap och majjo – så har du en otroligt god Patty melt! Måltidens höjdpunkt och lätt min standardbeställning från och med nu. 

Domen

För att summera: Five Guys är ett burgarställe av en sort vi tidigare inte haft i Sverige. Det ersätter inget annat, utan kompletterar. Jag, personligen, tycker att det är kul och hoppas att internets olyckskorpar har fel och att de kommer finnas kvar om ett halvår. Vill du ha virtuosa hantverks-smashburgare är detta dock inte något för dig. Inte heller om du är ute efter ett billigt skrovmål a la McDonalds. Men om du uppskattar skräpmatsromantik, inte blir stressad av ett nytt sätt att beställa och gillar en klassisk amerikansk burgare med smak av roadtrip och skumma diners, är det väl värt ett besök. Det är samtidigt inget speciellt och ibland allt man vill ha. 

Läs även: Cramby listar 5 barndomsfavoriter (som man kan bli sugen på än idag)

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.