Därför flyter en gigantisk fiol genom Venedig

Venedig fiolbåt

Den italienska konstnären, med det perfekta italienska konstnärsnamnet, Livio De Marchi lät bygga en tolv meter lång fiol-flotte för att hylla pandemins offer och stadens konstnärer.

Helle Kikerpuu | Foto: Getty  |  Publicerad 2021-09-23 16:43  |  Lästid: 2 minuter

För en dag fick Venedigs klassiska gondoler paddla åt sidan för en musikalisk flotta – bokstavligt talat. Det är den Venedig-baserade konstnären Livio De Marchi som låtit bygga en tolv meter lång fiol-flotte. På fiolen fanns en stråkkvartett bestående av tre violinister och en cellist som spelade Vivaldis klassiker för omgivningen. Tidigare har konstnären bland annat skapat en flytande bil och en hästdragen kärra likt den i Disneyfilmen Askungen

Flotten döptes till Noaks ark, som en symbol för att staden åter öppnat upp för omvärlden och som en hyllning till pandemins offer – och att bättre tider väntas för stadens konstnärer. 

Foto: Getty Images

Venedigs hantverkare och konstnärer har länge varit världskända, bland annat inom träsniderier och glasblåsning. Men redan innan pandemin hade många det svårt att överleva på sin konst på grund av turistbutikerna och deras, ofta, billiga imitationer. När pandemin drabbade staden var det som att mattan drogs undan för många av de stretande konstnärer och hantverkare som lyckats stanna kvar.

Venedig, och särskilt dess invånare, har länge velat sätta stopp för massturismen och känslan av att stadens är ett slags Disneyland för turister. Livio De Marchis fiol-flotte vill framhålla den strävan och symbolisera att bättre tider väntar för stadens konstnärer.

Artikeln publicerades först på Cafés syskonsajt Vagabond.se.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-09-23 16:43