Här är de 10 bästa länderna för distansarbete – Sverige på 53:e plats

En kvinna med en dator i knät på en strand

Återigen rekommenderas alla som kan att arbeta på distans. Samtidigt puttrar januari på utanför hemmakontorets fönster. För dig som längtar bort har Momondo sammanställt en lista på de bästa länderna för distansarbete 2022.

Robin Åberg | Foto: Getty  |  Publicerad 2022-01-13 11:51  |  Lästid: < 1 minuter

Hur länge rådande rekommendationer om distansarbete kommer gälla är svårt att svara på. Enklare är det att fastslå att möjligheten till distansarbete är här för att stanna och många har tagit chansen att förlägga sitt hemmakontor på en annan plats, kanske till och med utomlands.

För den som planerar att sköta jobbet på längre distans (Mauritius?) har resesökmotorn Momondo sammansatt en lista där de rankar vilka länder som lämpar sig bäst för distansarbete utifrån 22 faktorer i sex kategorier: resekostnader och tillgänglighet, lokala priser, hälsa och säkerhet, distansarbete, socialt liv samt väder.

Kontorspotential i Lissabon.

Bäst verkar det att säga adiós till Sverige och ta sikte på Iberiska halvön. Listan toppas nämligen av Portugal som med sitt väder, nöjesliv, låga brottsnivåer och relativt låga levnadskostnader får höga poäng i alla kategorier. Portugal erbjuder även digital nomad-visum som förenklar distansarbete och dessutom talar de flesta engelska. Grannen Spanien får även höga poäng i samtliga kategorier och intar andraplatsen.

Sverige hamnade på 53:e plats i det globala indexet och får höga poäng i bland annat hälsa, säkerhet och internethastighet men bara 10 av 100 poäng i kategorin väder.

Momondos 10 bästa resmål för distansarbete:

  1. Portugal
  2. Spanien
  3. Rumänien
  4. Mauritius
  5. Japan
  6. Malta
  7. Costa Rica
  8. Panama
  9. Tjeckien
  10. Tyskland

Hela Momondos rese- och arbetsindex hittar du här.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-01-13 11:51