De 10 sämsta filmerna som någonsin gjorts

Vilka är egentligen de absolut sämsta filmerna som någonsin gjorts? Café har sett dem så att du ska slippa.

Jonas Strandberg  |  Publicerad 2022-09-26 12:46  |  Lästid: 3 minuter

Det är svårt att göra film. Det är så oerhört mycket som kan gå fel, så när en film faktiskt har någon typ av officiell premiär är det ändå ett litet mirakel. Med det sagt så finns det naturligtvis bättre och sämre mirakel. Cafés cinefil Jonas Strandberg listar de tio sämsta filmerna som någonsin gjorts.

1. Troll 2 (1990)

Historien bakom Troll 2 är en mycket märklig historia. Inledningsvis är det titeln till trots inte en uppföljare. Troll 2 har absolut ingenting att göra med Troll. Om ryktet stämmer att den döptes på det här förrädiska sättet för att glida på någon sorts renommé från filmen Troll måste man ha varit väldigt desperat. När man sedan ser filmen förstår man att gänget bakom hade all anledning att vara desperata. Det största problemet i produktionen är att regissören endast talade italienska och alla de helt oprövade skådespelarna är engelsktalande. Det näst största problemet är att den handlar om slem som gör människor till ganska fula plantor.

2. The Room (2003)

En usel spektakelfilm ska ändå ha cred för att ha spänt bågen. Ett riktigt uselt drama saknar nästan helt existensberättigande. The Room är undantaget som bekräftar regeln. Tommy Wiseau har skrivit, regisserat, producerat och är exekutiv producent. Tommy Wiseau kan dock vara en lagspelare när det behövs. Den här gången gjorde han till exempel filmen i samarbete med Wiseau Films. Just det, han spelar huvudrollen också. Själva filmen är någon sorts oerhört förvirrande triangeldrama som Wiseau i efterhand hävdat var avsiktligt dåligt spelat, men den nivån av talang och självmedvetenhet är mycket svårt att tillskriva honom.

3. Jaws: The Revenge (1987)

Uppföljaren till den omåttliga publiksuccén Hajen 3-D. Eller den försöker låtsas som att Hajen 3-D inte existerar och att den i själva verket är en direkt fortsättning på Hajen 2. Det hjälper inte. Framförallt eftersom den handlar om en vithaj med ett omåttligt begär efter inte bara mat, utan i synnerhet hämnd. Japp, du hörde rätt. En haj med ett hämndbegär. Filmens tagline? "This time - it's personal."

4. Alone in the Dark (2005)

Under ett par år tidigt 2000-tal gjordes det tyvärr ett stort antal försök att filmatisera tv-spel och sämst av dem alla var Alone in the Dark. En riktig tågkrasch till skräckactionrulle, direkt från skaparen av House of the Dead - också känd som den näst sämsta av alla tv-spelsfilmer. Där alla andra såg ett spel som gick ut på att skjuta zombies med en plastpistol såg regissören Uwe Boll av någon anledning potential till en engagerande film. Det var målfoto vilken av dessa två filmer som skulle platsa på listan, men Alone in the Dark är med sin groteska fulhet och sitt hiskeligt svaga manus snäppet sämre.

Trots att den drog in knappt hälften av sin budget, släpptes det 2008 en uppföljare och det är än idag ett mysterium ingen kan förklara.

5. Jack & Jill (2011)

Ingen sådan här lista skulle vara komplett utan den stolta Razzievinnaren i kategorierna sämsta film, sämsta regissör, sämsta skådespelare, sämsta skådespelerska och sämsta manus. Inte ens de mest hardcore av Adam Sandler-fans kan ursäkta den här sörjan. Sandler spelar de båda tvillingarna Jack och Jill som tvingas fira Thanksgiving ihop. En komedi som gör en ledsen och skänker huvudvärk.

6. Battlefield Earth (2000)

En riktig klassiker i kategorin usla filmer. Scientologen John Travolta fick redan 1982 boken Battlefield Earth av sektens grundare L Ron Hubbard, som hoppades att Travolta skulle kunna filmatisera den. Dessvärre hade Travolta vid tillfället mycket låg status i Hollywood, efter ett antal floppar. Efter att ha återvänt till toppen i samband med Pulp Fiction 1994 började planerna på detta science fiction-epos ta form. Med andra ord - det första Travolta gjorde efter att mirakulöst ha lyft sin karriär var att sätta igång med planerna som skulle sänka den till botten igen. Resultatet? Förvirrande, fult och sprängfullt av logiska luckor.

7. Left Behind (2014)

Nicolas Cages karriär är som en konstant jojo. Ibland blänker han till med en Leaving Las Vegas eller en Pig, men sedan får vi tre-fyra Left Behind. Bara det att han ställer upp på att spela en man som heter "Rayford Steele" är en gåta. Att det dessutom är i en filmatisering av den 16 romaner långa kristna serien om kampen mellan det goda och det onda som här utspelar sig helt på ett flygplan, ja... Det är inte heller uteslutande positivt. Den tråkigaste postapokalyptiska filmen som någonsin gjorts.

8. Disaster Movie (2008)

Disaster Movie får en att önska att man kunde sätta människor i fängelse på grunderna att de gjort en så anskrämligt uselt film. För att sätta saker i perspektiv - det absolut bästa Friedberg och Seltzer (duon bakom filmen) varit associerade med är den första Scary Movie. Och från den lilla, lilla karriärmässiga kullen har det gått stadigt utför. De har gjort sig ett namn på den absolut värsta humortrenden i modern tid - riktigt slappa parodier. Disaster Movie är inte en film för folk som gillar katastroffilmer och det är inte en film för folk som gillar komedier. Möjligen är det en film för folk som gillar att vara olyckliga.

9. Super Mario Bros. (1993)

Vad tänker du på när du här Super Mario? Ett dystopiskt parallellt universum kontrollerat med järnhand av en ondskefull diktator? Då är du antingen Super Mario-filmens regissör Rocky Morton eller Super Mario-filmens andra regissör Annabel Jankel. Att man kan få ångest av en film baserad på den mest färgglada, älskade, familjevänliga spelserien någonsin är fullständigt obegripligt.

10. Birdemic: Shock and Terror (2010)

Minns du Hitchcocks Fåglarna? Förvånansvärt otäck än idag. Birdemic: Shock and Terror påminner en del om den, fast istället för den överväldigande flocken fåglar har man valt att köra på sju eller åtta fåglar och istället för den perfekt avvägda anspänningen och paranoian har man valt att... ja. Inte göra det.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-09-26 14:07