De fem bästa sätten att stoppa störiga människor på bio

Det händer att folk inte klarar av att uppföra sig på bio, men vad ska man egentligen göra åt saken? Här är fem handfasta tips.

Jonas Strandberg | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2023-07-06 11:31  |  Lästid: < 1 minuter

1. Viskleken

Det perfekta sättet att tillrättavisa en pratkvarn eller scrollare som sitter framför dig. Böj dig fram så att du befinner dig mycket, mycket nära personens öra. Tätt intill väser du ett enkelt TYST. Detta är effektivt av ett antal anledningar, men de främsta är att tillsägelsen kommer snett bakifrån i ett mörkt rum, vilket innebär att du har överraskningselementet på din sida. Eftersom de inte riktigt kan ha koll på den till synes oberäkneliga personen som sitter bakom dem, vågar de därefter inte ge ifrån sig ett knyst, av ren rädsla.

2. Markera tidigt

Det finns människor som när förtexterna börjar rulla fortfarande fipplar med mobilen, vilket innebär att för dem är gränserna för bioetikett lite flytande. Här gäller det att direkt markera, så de förstår vad som gäller. En enkel knack på axeln kan ofta räcka.

3. Kasta någonting på dem

Alltså inget som kan skada dem, bara något litet. Popcorn är på grund av sin assymetriska natur för svåra att pricka rätt med. Fråga inte hur jag vet det. Däremot en lite kladdig chokladbit eller liknande. En bit Djungelvrål. Något åt det hållet.

Detta är mest för den lite konflikträdde, som inte vill ta en konfrontation personligen, men som ändå känner att ett straff är på sin plats.

4. Gruppinsatsen

Om du går på bio med vänner och inte alldeles ensam, så kan detta vara riktigt effektivt. Det finns en kraft i att fyra-fem personer synkat utropar "Håll käften!" till en störig person. En insats som ibland faktiskt kan åstadkomma det som en ensam galnings punktmarkeringar inte klarar av.

5. Gallskrik

Detta sker möjligen på bekostnad av din egen fortsatta närvaro i salongen. Och stör antagligen mer än någons mumlande till sin kompis. Men vetskapen att det någonstans i salongen finns en person som inte drar sig från att gallskrika TYST om man missköter sig, tenderar att ha tydlig effekt. Att det sedan inte blir en speciellt avslappnad, trevlig bioupplevelse för någon är en annan sak. Tyst blir det åtminstone.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-07-06 11:35