Hoppa till innehåll

De perfekta fish and chipsen del 1

Bilden är borttagen

Heston Blumenthal är känd för att hans pommes ska vara de typ de godaste i hela världen. Även om han verkar ha fått en utmanare om stripskungstiteln, kolla här, så får han dem tydligen rekordfrasiga genom att tillaga dem tre gånger, inte två gånger som vanliga lata kockar gör det. Så här gick till när … Continued

Heston Blumenthal är känd för att hans pommes ska vara de typ de godaste i hela världen. Även om han verkar ha fått en utmanare om stripskungstiteln, kolla här, så får han dem tydligen rekordfrasiga genom att tillaga dem tre gånger, inte två gånger som vanliga lata kockar gör det. Så här gick till när jag prövade:

Bilden är borttagen

Jag började med att skära både King Edward och bakpotatis i 1.5 centimeter breda pommes frites. Det gör inget om de blir ojämna i storlek, säger Heston, det är till och med bara bra eftersom de då blir av varierande crunch. Orsaken till att jag använde två sorters potatis var för att jag tänkt undersöka vilken som passar bäst, de har helt enkelt inte de sorter som Heston rekommenderar i Sverige. Sedan kokade jag dem i alla fall i saltat vatten (10 gram per liter vatten) tills de nästan gick sönder – ju närmare den gränsen man vågar sig, desto frasigare blir de – och lät dem sedan kallna och dunsta på ett galler i kylskåpet.

Bilden är borttagen

Efter ungefär en timme friterade jag dem i 130 gradig jordnötsolja tills de precis började få färg. Då tog jag upp dem och lät dem torka på gallret i kylen igen.

Bilden är borttagen

Sedan började jag med smeten till fisken. Teorin där är att för att få den rekordfrasig så måste vattnet ut så fort som möjligt när man friterar och så måste man få in så mycket luft som möjligt i smeten. Detta fixar men genom att första blanda 200 gram rismjöl med 200 gram vetemjöl och en tesked bakpulver. Sedan, för att avhjälpa dunstningen i oljan, så använder man 300 ml vodka med en utrörd matsked honung istället för vatten. Blanda detta försiktigt med en gaffel och tillsätt sedan 300 ml öl, blanda igen – det gör inget om det blir klumpar, det är bara gott – och häll omedelbart i en sodasifon.

Bilden är borttagen

Denna sifon laddar du sedan med tre kolsyrepatroner och sätter i kylskåpet i minst 30 minuter.

Fortsättning följer.

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.