Det verkar som Osama Bin Ladens son är en jävel på att måla vilda västern-tavlor

Omar Bin Laden och hans vilda västern-konst

Hur förlikar man sig med att vara son till en av världshistoriens mest avskydda människor? Omar Bin Laden finner frid genom konsten.

Robin Åberg  |  Publicerad 2021-03-01 16:00  |  Lästid: 2 minuter

Om ens far hette Osama Bin Laden är den lasten något man bär med sig resten av livet och även om hans son Omar i intervjuer tagit avstånd från sin fars ideologi och verk och istället propagerat för fred kommer han för alltid att förknippas med terroristledaren.

Som man kan anta var Osama Bin Laden ingen mönsterfarsa. Han nekade sina söner leksaker, slog dem regelbundet och försökte övertala dem till att ställa upp på självmordsuppdrag. Al-Qaidas trupper experimenterade även med giftiga gaser på barnens husdjur. En uppväxt som satt sina spår på den idag 39-årige Omar i form av både PTSD och bipolär sjukdom, skriver Vice.

Omar Bin Laden. Foto: Getty

Omar Bin Laden bor sedan ett par år tillbaka på den franska landsbygden med sin fru och ett antal hästar. I en färsk intervju i Vice öppnar han upp om sitt nyfunna intresse för måleri som blivit som en slags terapi – och visst har hans tavlor ändå något. Eller är det bara den extrema kontexten som gör det intressant?

Arizona Desert av Omar Bin Laden. Foto via Vice
American Dream av Omar Bin Laden. Foto via Vice

Nu är vi inga konstvetare men stilen kan med sitt barnsliga, enkla uttryck närmast beskrivas som naiv. Favoritmotiven verkar vara barndomens ökenlandskap och amerikansk vilda-västern-natur. Även om han aldrig besökt USA älskar han cowboyfilmer och säger till Vice att han ”respekterar cowboys och älskar deras värdighet”.

Visst kan man förstå hans fascination för västerns cowboys, de utstötta som drömmer om en bättre värld där de kan skapa sin egen lycka. Trots att han drömmer om att kunna bidra till att skapa en fredligare värld måste han leva med sitt arv och han menar att konsten har varit en viktig del i att acceptera det.

Tora Bora (Untouchable) av Omar Bin Laden. Föreställer bergen där Osama Bin Laden gömde sig efter elfte september-attackerna. Foto via Vice

Konstverken finns inte till försäljning men historien som omgärdar verken gör de minst sagt unika.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-03-01 21:20