Veckans dokumentärtips: ”Älskade Husby” på SVT Play skildrar framväxten av svensk hiphop

Älskade Husby

”Älskade Husby" skildrar uppväxten i förorten från 90-talet och framåt när hiphopen var på frammarsch i Stockholm.

Jonas Fiskáare | Foto: SVT  |  Publicerad 2020-02-12 12:03  |  Lästid: 2 minuter

Stockholmsförorten Husby har på senare år ofta omskrivits i media i negativa ordalag. Inte minst efter de så kallade Husbykravallerna i maj 2013 — startskottet på en upploppsvåg som spred sig som en löpeld över flera svenska förorter. Händelserna fick till och med publicitet i internationell press, vilket fick en minst sagt het inrikespolitisk debatt att blossa upp. Kanske är denna produktion därför en ljusglimt som, i alla fall en smula, nyanserar bilden av Husby.

Dokumentären Älskade Husby är en miniserie i två delar på SVT Play, som tar avstamp i hur den första generationen Husby-ungdomar upplevde det att växa upp i Stockholmsförorten. Regissören Marianne Gustavsson har tagit hjälp av fotografen Maud Nycander, som under tidigt 90-tal plåtade tusentals fotografier på ungdomar inne på Fryshuset på Södermalm – den naturliga mötesplatsen för den då snabbt växande hiphop-kulturen i Stockholm. På bild fångades bland andra Soledad, Bahar och Matte – alla tre födda 1976 och klasskamrater i Husby.

Drygt 30 år senare återvänder de till platsen och minns uppväxten. I Älskade Husby får tittarna följa med dem tillbaka där allt började och höra deras berättelser om hur uppväxten i ”orten” format dem till de personer de är idag.

Mathias ”Matte” Gebreab i bakåtvänd keps till vänster, är en av huvudpersonerna vi får följa i SVT-dokumentären Älskade Husby.

Foto: Maud Nycander

Deras historier från uppväxten är alla unika berättelser:

  • Soledad är barnmorskan med chilensk bakgrund som hade en relativt trygg uppväxt, men som kom från en familj med väldigt lite pengar. Under seriens första avsnitt får tittarna följa med henne under ett besök på hennes gamla hemadress, där hon berättar om den gången hon blev rånad på väg till mataffären.
  • Matte var rapparen som hamnade på glid, vilket ledde in honom på en kriminell bana. En karriär han nu avslutat för att istället ta uppdraget som farsa på fullaste allvar, samtidigt som han jobbar med att hjälpa ungdomar som likt honom själv hamnat på vift. Han berättar om sitt förflutna, hur han valt det trygga ”Svensson-livet” framför kriminaliteten och varför Husby är ”en storstad och en liten förort på samma gång”.
  • Bahar är klassens tuffa tjej som slogs på gatan och som ingen vågade sätta sig upp mot. Idag är hon en framgångsrik advokat som är bosatt på andra sidan stan, något hon tidigare i livet inte ens vågat drömma om.

De gamla klasskamraterna på återträff i ”orten”.

I det andra avsnittet träffas de gamla klasskompisarna på ett kärt återseende under en klassåterträff. Under avsnittet introduceras tittarna till två nya ansikten med varsin minst sagt fascinerande livshistoria:

  • Facundo – klassens spjuver, som i vuxen blev brutalt misshandlad av nationaldemokrater under Stockholm Pride.
  • Josselin, som vid 14 års ålder tvingades ta hand om sina syskon ensam, då hennes pappa fick avtjäna ett långt fängelsestraff för inblandning i en smuggelhärva, varpå hennes mamma lämnade familjen och stack hem till Venezuela. Josselins tuffa uppväxt kulminerade med att hon själv fick skaka galler inne på Kronobergshäktet.

Men väldigt sevärda Älskade Husby gestaltar inte bara ovan beskrivna personer och deras livsöden. Tittarna får även inblick i den allmänna samhällsutvecklingen i Stockholm under 90-talet, om uppkomsten av skinheads-kulturen och hur hiphopen blev en motreaktion mot rasismen. Tittarna bjuds också på en skön nostalgisk tillbakablick, sisådär 25-30 år tillbaka i tiden, då några av vår mest ikoniska svenska hiphop-profiler figurerade på Fryshusets scen. Bland profilerna märks Petter, Ken Ring och grabbarna i The Latin Kings.

Flera kända hiphopare figurerar i dokumentären — bland annat Ken Ring.

Äskade Husby skildrar snyggt historier från en svunnen tid och ger en ärlig bild av hur det var att växa upp som första generationens förorts-kids i en av Stockholms tuffare förorter – en ytterst sevärd dokumentär.

Dokumentären ”Älskade Husby” sänds i två avsnitt och streamas på SVT-play

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-02-12 14:06