Annons

”Drick öl, inte vin” – filmen som ifrågasätter den sociala konstruktionen av en man

Vad är egentligen manligt? Den här kortfilmen ger oss en tankeställare kring begreppet och den visar också att det inte är helt lätt att efterleva kraven som ställs på en riktigt "manlig" man. Om det nu är något att eftersträva.

Sofia Börjesson

Foto: MTV/Youtube


Foto: MTV/Youtube

Huvudrollsinnehavaren dricker bärs, är grabbig och tar anabola steroider. I filmen får vi höra att han inte är sig själv, utan snarare ett resultat av en social konstruktion. Foto: MTV/Youtube

Är du en riktig man förväntas du tycka bättre om öl än vin. Du ska också vara intresserad av, och duktig på, sport. Och du äter väl inte tofu? Mat blir nämligen inte mer gay än så.

I den träffande kortfilmen American Male får vi flertalet exempel på hur den föreställda manligheten får många män att bete sig på ett särskilt sätt. I filmen hör vi huvudrollsinnehavarens inre monolog kring hur han behöver vara för att bli accepterad – och det innebär bland annat att vara en homofobisk öldrickare som tar anabola steroider. Han menar att han inte är en egen person – utan en social konstruktion.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Filmen har skrivits och regisserats av Michael Rohrbaugh och den var en av vinnarna i MTV’s Look Different Creation Competition.

Se filmen här:

Annons

Dela (10)
Tweeta

Annons


Laddar