Vilken är din största framgång i livet?
– Att jag ändå levt ett någorlunda okej liv. Ska inte säga att jag varit något stort moraliskt föredöme som lyckats göra några stora insatser för världen, men jag har väl gjort en och annan god sak för andra och inte ställt till så mycket elände heller. Sådant som att ha fått fina barn, fått göra roliga saker yrkesmässigt etc. har jag svårt att se som framgångar, det definierar jag nog snarare som gåvor jag fått.
Och din största motgång?
– Jag hade några år efter examen innan jag fick ett riktigt jobb, det var tufft och gjorde att jag blev av med alla mina besparingar.
Sedan gick jag i väggen 2003 med kvarvarande problem med panikångest i flera år.
Att jag inte lyckats få mina studentminnen utgivna trots att Sveriges alla större förlag har tittat på dem – och aldrig fått ge ut någon diktsamling eller novellsamling upplevde jag som en nedslående motgång när jag var yngre – men de höll antagligen inte måttet; det är ju bara att acceptera: man kan inte lyckas med allt.
Vad håller dig vaken om natten?
– Artros i högra armen. Och rädslan för krig och dödliga sjukdomar.
När blev du vuxen?
– På ett sätt redan i mellanstadiet (Började läsa Hamlet, Faust, Stäppvargen och fundera över filosofi och religion, var aktiv politiskt och köpte aktier – från högstadiet gick jag sedan klädd i slips och kavaj).

– På ett sätt först när jag fick barn, eller kanske ett par år innan när jag fick ett riktigt förhållande. Innan dess kunde jag fortfarande curlas av mina egna föräldrar och hade inte någon jag själv ansvarade för. Officiellt hävdade jag att alla över 21 var vuxna, men jag kände mig inte riktigt vuxen innan jag fyllde 39 i alla fall. Var snarare en åldrad ungdom.
På sätt och vis är jag ännu inte riktigt vuxen: Jag har aldrig riktigt nått det där fulla andliga djupet och seriositeten – har fortfarande en barnsligt förtjust inställning till enkla sinnliga nöjen som god mat och alkoholens rus. Det är väl trevligt på sitt sätt, men jag önskar ändå att något skulle hända med mig. Att jag skulle utvecklas till en bättre människa bara genom mognad. Men år i sig är inte tillräckligt.
Vilken är din mest kontroversiella åsikt?
– Nog säkrast att undvika att lufta de mest kontroversiella åsikterna om ens inkomst är avhängig att man är omtyckt av de flesta…
Vad händer efter döden?
– Jag tror på ett liv efter döden. Enligt katolsk tro (som jag bekänner mig till) kommer man förhoppningsvis till en lycksalig evighet tillsammans med Gud, men innan dess krävs antagligen skärselden, även om jag ju inte ser den som en bokstavlig eld utan kanske snarare en lång försoning med sig själv och Gud efter att ha bekänt allt som man gjort fel under livet. Helvetet tror jag inte heller på bokstavligt, men någon sorts upphörande om man inte lyckas ångra sina felsteg tror jag är möjlig. Eskatologin är ju det svåraste av ämnen, hur ska vi kunna veta något egentligen. Men jag litar på att Gud finns och jag tror han är god och att vi därför inte bara kommer upphöra efter döden.
Vilket är ditt favoritgift?
– Gift låter ju inte så tilltalande, men allt handlar ju om doser. Fast jag skulle inte välja att kalla vare sig alkohol, mat eller mediciner för gift, så jag passar.
Vilken är den senaste låten du repeatade/spelade ihjäl?
– Mina egna tre ”hittar”: Livet på en pinne, När man festar och Nu lagar vi julen. Vad gör man inte för att få några hundradels ören från Stim.
När grät du senast?
– I går i högmässan under psalmsång. Jag är så sjukt blödig, gråter så lätt av poesi, filmer, psalmer eller när någon berättar något sorgligt.
Vilket är ditt livs största misstag?
– En gång under ungdomsåren satt jag kvar för länge efter en skärtorsdagsmässa fast jag sett en mycket god vän som jag tappat kontakten med i kyrkan. Jag trodde jag skulle hinna ut och få tag i honom även om jag fromt satt kvar en stund och bad först. När jag kom ut var han borta och ett halvår senare hade han dött.
Vilket är ditt bästa karriärsråd?
– Studera inte sådant du tycker är tråkigt på universitetet, för då kommer du antagligen behöva ha ett livslångt arbete du tycker är tråkigt.
När är du som lyckligast?
– I ett förtroligt och intressant samtal tillsammans Gunilla och ett par goda vänner, under inmundigande av mat och dryck, medan barnen leker och har roligt strax intill – utan att hamna i bråk och slagsmål.
Vilket är det märkligaste telefonsamtal/sms du har fått?
– En person ringde mig till mitt förra jobb på Centrum för Näringslivshistoria och frågade om vi ”kalibrerade manometrar”.
Förutom ett boende – vad är det dyraste du köpt?
– En begagnad Fiat Freemont, och sedan en likadan efter bara några år då växellådan gick sönder på den första…
Ditt hem står i lågor – vilka tre saker räddar du?
– Backupen på datorns innehåll, det jag hinner ur mitt arkiv med foton, brev och egenskrivna texter, någon ”släktklenod” – typ vas med farmors morfars namn ingraverat.
När blev du star struck senast?
– Jag träffade Lill Lindfors på en event för snart tio år sedan tror jag. Gången innan dess var när jag träffade Povel Ramel. Personer som inte var stora redan när jag var barn har jag svårt att bli starstruck av.
Vilken är din favoritsvordom?
– Verdammt!
Vad är det närmaste du har kommit att dö?
– Jag hade svår hjärnhinneinflamation som barn. Har rusat ut på gator och varit centimeter från att bli påkörd. Har kört som en galning som ung och fått tvärbromsa och köra av vägen på Autobahn. Somnat utomhus på fyllan på vintern och riskerat att frysa ihjäl.

Vilken är din största extravagans?
– Gör alltid av med för mycket pengar på mat och dryck, restaurangbesök och reser utomlands lite för ofta. Annars är jag faktiskt ganska sparsam, unnar mig aldrig dyra hotell, dyr teknik, dyr inredning, dyra kläder etc.
Vad googlade du senast?
– Bourdeaux högra respektive vänstra stranden.
Vilket är det konstigaste stället du vaknat upp på?
– På en balkong i en föreläsningssal i Heidelberg. Föreläsningssalen var inhyst i ett kårhus där jag festat, men uthyrd sedan decennier till universitetet. Ingången till den lilla balkongen längst bak i salen var dock från corpshuset. Jag hade hittat en dörr och lagt mig i en soffa och somnat utan att veta var jag var. När jag försökte ställa mig upp på morgonen och ramlade omkull och skrek till visade det sig påg förläsning med full föreläsningssal och alla studenterna vände sig om och stirrade på mig som stod på balkongen halvklädd och nedspilld.
Vad får man absolut inte skämta om?
– Att skämta om mat med den som är hungrig.
Vilken är din favoritplats på jorden?
Hemma i trädgården eller i biblioteket.
I Freiburg i Tyskland.
På Bakfickan/Operabaren.
Hemma hos mina föräldrar.
Vilken är den vanligaste missuppfattningen om dig?
– De har ändrat sig en del genom åren: I början av tv-karriären var det att jag alltid var glad, numera verkar många tro att jag tvärtom alltid rasar. (Tack kvällstidningarna). En del har trott att jag haft gott om pengar bara för att jag har en klassisk stil, men det tror jag att jag lyckats få folk att inse inte stämmer.
Vilken är din bästa investering?
– Jag köpte östtyska mark innan valutaunionen 1990. Kunde sälja dem för 20 gånger värdet efter ett halvår, vilket bekostade mina sista lyckliga månader i Tyskland det läsåret.
Och din sämsta?
– Jag drömde i början av 90-talet att Erik Penser sa till en annan person (på en tysk folkfest) att han borde investera i ”Bejer”. Jag köpte Beijer capital och de pengarna utraderades. Men han kanske sa Bayer, det tyska medicinföretaget – det hade antagligen varit en lysande investering. Eller också ska man inte investera utifrån drömmar.
Vad vet du idag som du önskar att du visste när du var 15?
– Ett livet blir roligare om man lyckas övervinna sin rädsla och nervositet.
Vilken är din sämsta drogupplevelse?
– Cannabis. Har aldrig provat någon annan drog och de gånger jag provat cannabis har jag alltid fått förfärlig ångest och förföljelsemani.
Vad skulle du beställa för sista måltid om du satt på deathrow?
– Sanningen är att de inte får beställa vad de vill, utan bara något som finns på fängelsets café eller möljigen på närliggande McDonalds. Så det där är en myt. Men fick jag beställa vad jag ville skulle det bli följande:
Edward Bloms sista måltid:

- Rysk kaviar, Kalix löjrom och årgångschampagne, t.ex. en gammal Bollinger.
- Åltallrik: rundrökt ål med den där bakade ägg-grädd-blandningen som brukade serveras på Grands julbord när de ännu hade ål; hamlad ål och luad ål. Jever pilsener och en malörtssnaps.
- Danskt smörrebröd med en hög av gravlax av yppersta kvalitet och några löskokta ägg av vilda tofsvipor. Rochefort 10 och en sexa OP.
- Gåsleverterrin (tillagad på ytterst låg värme) med Château d’Yquem
- Vit tysk sparris med Hollandaisesås, några skivor schwarzwaldskinka och någon halvtorr högpredikats Riesling från Rheingau eller Franken. t.ex. Juliusspital Würzbuger Stein eller något från Kloster Eberbach.
- Liten skaldjursplatå med mycket majonnäs. Något riktigt bra franskt vitt vin.
- Champagnesorbet
- Någon liten soppa – kanske en gräddig soppa på rostad blomkål, eller en fransk löksoppa– lite för mättande… Med halvtorr sherry.
- Krämig äggröra med tryffel (som på restaurangen Aubergine). Något bra italienskt rödvin.
- En av mormors kroppkakor (uppstekta med fläsk och lök) med Günterstaler Spätburgunder Weissherbst.
- Blaue Forelle med smörsås. Torrt högpredikatsriesling från Kaiserstuhul i Baden med sin kraftiga mineralton.
- Miniwallenbergare med gräddsås och lingon. Carnegie Porter.
- En smaktallrik av stekt bröst av gås, anka och pekinganka, med varmt kinesiskt risvin.
- Liten portion burgundisk gryta med en riktigt bra bourgogne.
- Grillad entrecote av några sorters toppklassigt kött typ det man brukar få på Restaurangen AG: finska mjökkossor, galiciska kossor, kobebiff. Med vitlökssmör, bea, guacamole.Gammal Chateau Margaux.
- Schweizisk ostfondue med en flaska oekad Chasselas.
- Madeirapudding med ett riktigt gammalt sött portvin.
- Chokladmousse, mörk och gräddig med en långlagrad madeira.
- Ostbricka (Rochefort, Stilton, Västerbotten, Appenzeller, whiskycheddar, ett par kittostar, brie, ett par getostar och en galicisk ädelost jag en gång åt i Santiago som 20-åring men glömt namnet på). Med ett urval Moselviner som nostalgitripp: Auselse, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese, Eiswein – från olika år och platser. Särskilt från Friedrich Wilhelms Gymnasium och Staatliche Weindomäne. Flera riktigt gamla och bärnstensfärgade.
- Espresso, rikligt med högprocentiga spritiga chokladtryfflar av allra högsta kvalitet, punsch, calvados och en mörk, ganska stor men nikotinsvag cigarr.
- En flaska Borjomi mineralvatten.
Lyssna på hela avsnittet av Edward Bloms smörgåsbord där detta avhandlas här.