Hoppa till innehåll

Elis Monteverde Burrau om alkoholromantikens framtid

Den 26 april anordnas ett scensamtal om alkoholromantik på Spritmuseum i Stockholm. Café bytte några ord med en av deltagarna – poeten Elis Monteverde Burrau.

Vad händer med konsten när samhället blir nyktert?

Det är frågeställningen inför ett scensamtal om kreativitet och berusning som passande nog äger rum i anslutning till Valborg och ännu mer passande på Spritmuseum i Stockholm. Live på scen ser vi konstnären Karin Mamma Andersson tillsammans med poeterna och alkoholromantikerna Anna Axfors och Elis Monteverde Burrau.

Några dagar innan Valborg – den dag då en och annan ungdom begår sin alkoholdebut – samlas de på scen för att prata om kulturvärldens relation till drickande. Går det att vara nykter och hålla på med kultur? Kan man skriva full? Står man ut med att skapa nykter? Vi hörde av oss till Elis för att kolla vad vi kan förvänta oss av kvällen och vad han tror om drickandets framtid.

Kommer du vara berusad under samtalet? Det vore roligt om du använde tillfället till att introducera din nya rena livsstil.

”Det beror lite på när samtalet börjar. Jag gissar att det börjar typ klockan 18:00? Logistiskt blir det lite knivigt, är jag rädd. Jag brukar ta båten från Slussen och den har tyvärr ingen bar… jag har i och för sig druckit medhavd alkohol på den båten förut, men då måste man hålla på och smussla, hälla över i olika pappmuggar och skit. Det blir bara för krångligt! Men jag lovar att i realtid dricka mig i alla fall fullare och fullare under samtalets gång. Det brukar lösa sig. Sen vet jag inte om jag köper att en ren livsstil skulle vara en vit livsstil, men den debatten kan vi ta på min intervention.”

Folk verkar dricka mindre generellt. Tror du att det på sikt kan leda till att drickandet går från att vara något på vissa sätt väldigt svenskt, till att bli en rebellisk handling?

”Rebelliskt vet jag inte, däremot radikalt. Skoja. Det är ju typ samma sak? Det radikala är rebelliskt för mig. Förlåt. Men jag vet inte. En del av mig är rädd att romantiken kring drickande ska försvinna, men å andra sidan tycker jag personligen att drickandet som ”aktiv livsstil” blir mer romantiskt ju mindre subkulturen blir. Tänk vad häftigt det skulle vara om det bara var 5-6 killar och tjejer i Sverige som drack? Och att man själv var en av dem. Folk skulle betala stora pengar för att titta på en när man drack vin.”  

Vad ser du mest fram emot med kvällen?

”Det är alltid ljuvligt att prata med Karin Mamma Andersson. Jag har sovit över hos henne på Gotland en gång. Anna Axfors däremot, där är det mer fifty fifty. Vilket kommer addera en sorts skevhetens (radikala?) koefficient som jag tror att samtalet mår bra av. Allt kan hända oss och det kommer vara underbart. Mitt mål är att sömlöst få in mycket reklam om min kommande ambientroman. Den handlar om terrorism, men mest om en alkoholiserad tjej som jobbar med reklam. Sen skulle jag också önska att vi pratar om den danska dokumentär-filmen De originale. Eftersom jag är med i samtalet så är det ju lätt för mig att få detta att hända, men det är lite synd att Per Olov Enquist är död. Han hade nog ställt många bra publikfrågor. Och jag hade velat fråga honom om Antabus.”

Nice. Vad händer i helgen då?

”Min kompis Eugene ska ha ett performance i ett trapphus någonstans på Östermalm. Han kallar det ”glasfiguriner moment av arkitektur”. Vi har skaffat barnvakt. Så vi går väl på den grejen, i det där trapphuset.”  

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.