Fem gånger uppföljaren har varit bättre

Det är alldeles för ofta Gudfadern 2 Terminator 2 omnämns som två av få uppföljare som överträffar originalet. Är de verkligen så ensamma i den kategorin? Självklart inte. Därför listar Café fem andra positiva exempel på när en uppföljare slagit den första filmen på fingrarna.

Jonas Strandberg  |  Publicerad 2023-03-28 16:19  |  Lästid: 2 minuter

1. Before Sunset

Uppföljaren till det hyllade indiedramat “Before Sunrise” om Jesse och Celine som tillbringade en natt i Wien, i väntan på tågen som skulle ta dem åt helt olika håll i världen. Här har det gått nio år och deras vägar korsas åter, den här gången i Paris. Till skillnad från andra uppföljare som väljer strategin att tvångsmässigt gå för en större skala – valde man istället här att krympa filmen på så vis att vårt kärlekspar bara har någon timme på sig tillsammans. En av de bästa kärleksfilmerna som någonsin gjorts.

Se filmen på HBO Max.

2. Mad Max: Fury Road

Den första Mad Max var en ganska liten film, åtminstone om man jämför med den vansinnigt hektiska “Fury Road” som är del fyra i serien. Här överträffar man samtliga av seriens tidigare kapitel genom att vara snabbare, brutalare och mer högljudd än någonsin. Häpnadsväckande nog var skaparen George Miller hela 70 år gammal när den här filmen släpptes 2015.

Se filmen på HBO Max.

3. Logan

Logan är inte bara bättre än den första X-Men-filmen eller den första Wolverinefilmen. Den är den bästa filmen av alla sina franchisesyskon. Det är såklart väldigt imponerande att en film så här sent i en serie är den som utgör formtoppen, men denna moderna western lyckas med råge. Hugh Jackman och Patrick Stewart har aldrig varit bättre.

Se filmen på Disney +.

4. Annabelle Creation

Den första Annabelle-filmen i Conjurings ständigt expanderande filmuniversum, var ganska lättglömd. När David F Sandberg sedan fick uppgiften att regissera nästa film om den onda dockan valde han att göra en helt ny ursprungsberättelse som ägde rum på ett riktigt kusligt barnhem. Annabelle Creation skulle visa sig bli den origin story vår diaboliska favoritdocka förtjänade. En väldigt stämningsfull, otäck skräckfilm.

Se filmen på Viaplay.

5. Top Gun: Maverick

Detta bidrag kommer sannolikt mötas av viss kritik, eftersom den första "Top Gun" är inbäddat i så många fans hjärtan, med väldigt många mjuka lager nostalgi. Faktum är dock att även om den första filmen har sin charm är det en ganska obalanserad film, rent dramaturgiskt. Den har en märkligt cheesy ton som ibland känns avsiktlig, ibland inte. Hotet som enar våra hjältar kommer plötsligt och finalen är lite underligt kortfattad. När då uppföljaren dök upp 2022 var det i skepnaden av en ruskigt kompetent, modern actionfilm i samma skola som de bästa i Mission Impossible-serien. Top Gun: Maverick är helt enkelt fullständigt överlägsen originalfilmen.

Se filmen på Skyshowtime.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-03-30 10:58