Fem låtar du hört (nästan) för många gånger i filmer

Vilka låtar är egentligen de mest spelade genom filmhistorien? Cafés Jonas Strandberg har plockat ut några av de absolut flitigast använda. Frågan är - vilka får vi stresspuls av att höra och vilka håller fortfarande?

Jonas Strandberg  |  Publicerad 2023-03-21 16:51  |  Lästid: 2 minuter

5. Under Pressure

En låt som ofta dyker upp på listor över välanvända låtar från soundtrack är detta finfina samarbete mellan Queen och David Bowie. Det är märkligt att se hur den tillskrivs ett trettiotal produktioner på IMDb, men trots det inte känns utsliten. Till skillnad från några av de andra låtarna längre ner på listan.

Du har bland annat hört den i: “Atomic Blonde”, “Sing” och “The Heartbreak Kid”.

4. Bad to the Bone

Låten som fick brett genomslag som Arnolds theme song i Terminator 2. Eftersom ingen riktigt har kunnat match tuffheten i den scenen har låten efter detta tvingats användas med ett lite ironiskt anslag. Det duger naturligtvis också.

Du har bland annat hört den i: "Terminator 2", "Christine" och "Megamind".

3. U Can't Touch This

Visst känns det som att den här måste förekomma i samtliga animerade filmer som görs? Gärna i en lite galen dansscen framförd av några skojiga djur med attityd.

Du har bland annat hört den i: "Space Jam: A New Legacy", "Trolls 2: Världsturnén" och "Transformers: The Last Night"

2. Somewhere Over the Rainbow

Den här gamla klassikern lämnar MC Hammer i dammet med sina strax över 300 credits på IMDb. Först framförd av Judy Garland i "Trollkarlen från Oz" men därefter använd både i sitt ursprungsutförande och i olika tolkningar i väldigt många sammanhang. Nästan alltid snäppet bättre än filmen den är med i.

Du har bland annat hört den i: "Werewolf by Night", "Face/Off" och "Sömnlös i Seattle".

1. Happy Birthday

Faktum är att den här var fullt copyrightskyddad fram till för bara några år sedan, innan en rättstvist med ägarna Warner Music slutade i att "låten" släpptes fri. Så nu verkar det tyvärr som att man kan göra vad man vill med den. Med över 800 angivna användningar på IMDb tar den hem segern så slutgiltigt att ingen ens orkar försöka tävla. Det är lite svårt att förklara, men visst känns det knappt som att det ens är en sång?

Du har bland annat hört den i: "Batman Begins", "Alvin och gänget" och "Liar Liar"

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-03-22 08:53