Hoppa till innehåll

Fem lyckade remakes av klassiska skräckfilmer

Jonas Strandberg

Det är riktigt svårt att göra om en film som fansen har en stark relation till. Därför är det extra imponerande när åtagandet lyckas. Cafés skräckälskare Jonas Strandberg rekommenderar fem remakes som är väl värda din tid i höstmörkret.

1. The Texas Chainsaw Massacre (2003)

En film som faktiskt klarar sig riktigt bra mot sin förlaga. På vissa sätt är den till och med bättre. Originalet är såklart smutsigare, men 2003-filmen är råare. Den första Motorsågsmassakern känns blodigare än den faktiskt är, men faktum är att den ofta klipper bort från de våldsammaste scenerna och låter tittaren själv fylla i. Det kan såklart vara nog så effektivt, men remaken backar inte lika ofta från våldet. Dessutom fick den en helt ny generation fans att upptäcka originalfilmerna, vilket absolut inte ska underskattas.

2. Evil Dead (2013)

Här går meningarna verkligen isär. Evil Dead-fans är nämligen ganska sällan fans av den första Evil Dead, som är den allvarligare i originaltrilogin. Fansen tenderar snarare att uppskatta de galnare, mer humoristiska uppföljarna. Evil Dead från 2013 är definitivt åt det råare, mer brutala hållet och gillar man mörka, läskiga filmer som utspelar sig i stugor i skogen så kommer man absolut gilla den här. Stort plus för missbruksmetaforen som löper som en röd tråd genom hela storyn.

Se den på: Apple TV +

3. Friday the 13th (2009)

Fredagen den 13:e som serie är verkligen full av toppar och dalar. Man har helt enkelt ingen aning om vilken nivå nästa film kommer hålla. Denna remake lyckas med ganska mycket. Den tar källmaterialet, moderniserar det en aning och bygger ut mytologin. Originalet saknar till exempel nästan helt story, utan består mest av miljöombyten för att variera dödsfallen. Det är förstås charmigt i sin stökighet, men remaken från 2009 ska ha credd för att den (precis som nummer ett på listan) lyckades introducera en ny generation fans till denna klassiska slasherserie.

Se den på: Amazon Prime

4. The Ring (2002)

Att applicera en deckarmetodik med mysterilösande i fokus på en skräckfilm visade sig vara väldigt framgångsrikt. Naomi Watts gör ett mycket bra jobb och stundtals överträffar denna kusliga remake till och med det utmärkta japanska originalet.

Se den på: SF Anytime

5. The Thing (1982)

En film som gick upp på amerikanska biografer som Blade Runner och som dessutom konkurrerade med E.T. och Poltergeist. Naturligtvis var det mördande konkurrens, men denna otroligt spännande, stämningsfulla skräckis betraktas numera som en av John Carpenters bästa. En dunderklassiker i genren. Den bästa skildringen av utsatthet på en arktisk forskningsstation som gjorts.

Se den på: Amazon Prime

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.