Skip to content

Fenomenet med gullhysteri: Därför vill du klämma livet ur din söta hund

Katt och hund som kelar med varandra.
Markus Aamisepp

Varför vill du klämma livet ur gullfinkans alla fångar?

När du ser något gulligt som en hundvalp, kattunge eller en bebis kanske du även symfoniskt drabbas av djupa ångestsköljningar. För inte bara vill du gosa och mysa med vederbörande sött väsen, utan även eventuellt klämma ihjäl det. Och inte vore det passligt att drabbas av en sötpsykos och riskera kväva din systers förstfödde – så kanske du istället avstår med motiveringen att du ändå inte är bra med barn.

Det visar sig, dessbättre, att du inte är ensam. Gullhysterin du drabbas av när du håller i en hundvalp eller matar din läckra undulat är fullkomligt normal. Detta kom forskare vid Yale University fram till i en studie där de undersökte människors reaktioner till bilder på söta bebisar. När forskarna visade studieobjekten bilder på söta spädbarn visade de som reagerade positivt på bilderna även på aggressivitet – till exempel genom att vilja klämma bebisarnas kinder.

Vid nästa tillfälle fick 120 deltagare hålla i bubbelplast medan de såg på bilder av söta djur. När studieobjekten såg söta bilder på bebisdjur tenderade de att poppa mer plast än när de såg bilder på andra djur.

Du ser. Det visar sig alltså att lejonparten av alla människor är minst lika psykotiska när det gäller varelser som hör hemma i gullfinkan. Men vad är det egentligen för satanistisk drift som får dig och alla andra att vilja klämma på oskyldiga och söta småttingar?

Vad forskarna kom fram till var att när vi får så pass starka positiva känslor måste kroppen väga upp med en gnutta aggression för att nå balans igen. Rent evolutionärt är instinkten nödvändig för att du ska kunna få schack på dina överväldigande känslor och på så sätt vara en bättre vårdnadshavare och/eller beskyddare.

– Det här kan vara ett sätt för människor att nå emotionell jämvikt. Det verkar hända när människor blir överväldigade av starka positiva känslor, och de som gör så här verkar återhämta sig bättre från de starka känslorna, säger Oriana Aragon vid Yale till Psychological Science.

I en annan studie från 2012 förklarar forskare fenomenet att bero på att en bebis eller ett djurs söthet triggar igång en slags motivation till att närma sig dem. Aggressiviteten (eller känslan av “äckel” som forskarna även kallar det) framkallas i sin tur för att du sedan ändå ska hålla dig på något slags avstånd. Det kan också ses hos barn när de blir kära i varandra men väljer att ignorera sin käresta.

Gulligt VA!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.