Finland är tydligen det bästa landet att bo i som pensionär

Finländare bastar

Inte konstigt att Finland är Europas bästa pensionärsland när Hartwall Arena, nationalarenan i hockey, erbjuder hockeykik och bastumöjlighet samtidigt.

Joakim Almén | Foto: Getty  |  Publicerad 2021-05-18 15:44  |  Lästid: < 1 minuter

Efter sju svåra sorger, andra och tredjevåger är äntligen världen på väg att öppna upp. Förmodligen ger du för närvarande blanka fan i både premie-, tjänste- och pension-pension. Men! Som alltid när våra grannar i öst spöar oss i hockey (ganska ofta), backhoppning (alltid) och levnadsstandard (oftare än vad vi kanske vill erkänna) är det värt att uppmärksamma.

Nu kan våra bastuspecialister till grannar piska björkriset på ryggen lite extra hårt – Finland är tydligen det bästa landet i Europa att bo i som pensionär. Enligt en undersökning från finansföretaget Blacktower Financial Management Group är Finland det bästa landet att bo i när arbetslivet är över enligt parametrar som brottslighet, levnads- och bokostnader och förväntad livslängd. Undersökningen baseras på statistik från de olika mätområdena och har sedan slagits samman för att fastslå vilket land du har det bästa (och tryggaste) pensionärslivet.

Jodå, det går att hyra en bastu och kika på FM-ligan (Finlands högstaliga i hockey) i nationalarenan Hartwall Arena i Helsingfors. Foto: Getty

Finnarna placerar sig före pensionärsmeckat Spanien och, kanske något överraskande, Slovenien. Sverige då? Tja, enligt undersökningen hamnar vi på en stabil mittenplats – plats 16 – slagna av danskarna men före Norge (viktigt!).

Med Finlands pittoreska städer, fina sjöar, stora skogar och norrskenets förförelsekraft får man väl kanske överväga att skita i golfen i Alicante när det väl är pensionsdags och flytta till typ Tammerfors. Eller?

Europas 25 bästa länder att bo i som pensionär:

 1. Finland
 2. Spanien
 3. Slovenien
 4. Nederländerna
 5. Italien
 6. Danmark
 7. Portugal
 8. Estland
 9. Tyskland
 10. Österrike
 11. Schweiz
 12. Island
 13. Grekland
 14. Bulgarien
 15. Belgien
 16. Sverige
 17. Rumänien
 18. Kroatien
 19. Lettland
 20. Malta
 21. Tjeckien
 22. Norge
 23. Ungern
 24. Storbritannien
 25. Litauen

Hela undersökningen hittar du här.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-05-18 15:44