Hoppa till innehåll

Forskning bekräftar: Din musiksmak påverkar dina chanser att få ligga

John Cusack lyssnades på musik i filmen High Fidelity
Erik Sedin

En ny global studie visar hur musik påverkar människors relationer till varandra. Och jodå, storleken på din Spotify-spellista spelar roll.

Att musik kan påverka ens humör känns som vedertagen fakta. Vi alla känner ju igen det. Lana Del Reys dova och tröstande röst blir utmärkt terapi på långa promenader när du blivit dumpad, medan aggressiv bastung hiphop hjälper dig att genomlida frustrerande rusningstrafiktimmar.

Enligt en purfärsk global studie från trådlöst ljud-jätten Sonos finns det nu bevis som pekar på att musik även påverkar din attraktionskraft i sängkammaren.

Bland svenskarna uppger ungefär sex av tio (64 procent) att de känner en starkare samhörighet med en person som har samma musiksmak. Uppemot lika många (66 procent) går även så långt att de erkänner att en person blir mer attraktiv om musiksmaken är bra.

Tyvärr säger inte studien vilken musiksmak som funkar bäst, men om du märkt att det, så att säga, gått trögt i dejtandet på sistone kanske det är dags att byta musikgenre (eller i alla fall låtsas) till nästa dejt. Vill du plocka enkla poäng räcker det med att berömma (även här går det att låtsas) din partners musiksmak, då 66 procent älskar den typen av komplimanger.

Vidare berättar studien att ungefär hälften av oss svenskar tycker att rätt bakgrundsmusik har en positiv effekt på själva sexet – och vi tycker också att älskogen blir mer äventyrlig när bra musik spelas samtidigt.

Vill du imponera på nästa dejt? Missa då inte Cafés Spotify-listor.

Den globala studien är genomförd på uppdrag av Sonos med ett svarsunderlag om 12 000 personer.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.