Jag vet alla planerar julmiddagen just nu, men jag är mer intresserad av nyårsfesten. Vilket välkomstsnacks tycker du att jag ska bjuda mina gäster på?
/Mr Slick
– Det perfekta nyårsnackset ska vara enkelt som ett Balmainplagg men lika vräkig som ett badrum hemma hos Uday Hussein. Därför är det svårt att slå en sked kaviar följt av en shot vodka, kall och frostig som i en erotisk thriller från 80-talet. Det är fysiskt omöjligt att inte att pumpa knytnäven i luften och skrika ”fugayzi, it’s a whazy, it’s a woozie” efter ett sådant välkomnande. Ja, man blir helt enkelt något av en douchebag av kaviar och vodka, men det är ju nyårsafton så är det inte precis vad vi är ute efter? Vill du starta festen lite lugnare är dock potatischips med smetana och löjrom samt ett glas champagne också en klassiker. Min favoritskumpa är Charles Heidsieck, men kanske mest för att det var vad Robert Falcon Scott drack under nyårsfesten i basecamp dagarna innan han gav sig ut på den ödesdigra Antarktisexpedition 1912.
Min flickvän är Stockholmsvegetarian och lever på lax, vilket lätt blir lite tråkigt. Har du några tips på goda laxrätter utöver den klassiska ”lax i ugn”.
/J.
– Laxbageln är till exempel en av världens kanske tio bästa mackor. Och eftersom vi har så mycket bra kallrökt lax i Sverige behöver du inte ens åka till New York för att njuta av en: bara dela och rosta en bagel, smöra den med färskost, lägga på tunt skurna skivor rökt lax och toppa med ännu tunnare skivad rödlök och kapris. Man kan också ha tomat på om man vill. Dock aldrig pressad citron. Det är något väldigt fult i bagel & loxkretsar. Annars är teriyakilax en vardagsklassiker hemma hos oss: Bara stek en bit lax på medelvärme med skinnsidan ner tills krispig, cirka 4 minuter. Vänd och stek 2 minuter till. Salta och peppra och lägg på ett fat. Häll 0.5 dl dashi (från pulver funkar bra), 0.5 dl mirin och 0.5 dl japansk soya i pannan, ploppa ner en hel klyfta vitlök och en skiva färsk ingefära för smak och låt reducera lite, såsen ska vara kladdig och god. Ta ur vitlök och ingefära. Lägg tillbaka laxen. Ös med såsen och servera med kokt, rundkornigt ris.
Vilken är den godaste mikrougnsrätten?
Martin
– Frysta kanelbullar.
Har du en egen fråga till Cafés foodie? Skicka den till crambyjonas@gmail.com.