9 fulaste skiddräkterna längdåkare tvingats bära genom åren

Minns du Gunde Svans Melodikrysset-dress, Kanadas polkagrisoutfit och Frankrikes hån mot sitt eget land? Inte så konstigt i så fall – skidspåren har genom åren fyllts med sanslöst gräsliga dräkter.

Markus Thunberg | Foto IBL  |  Publicerad 2017-02-23 10:06  |  Lästid: 3 minuter

Victor Stenquist och Stefan Sköld från podden Skidsnack listar de fulaste skiddräkterna i modern tid.

Nu är årets VM i skidor i gång. Platsen är iskalla Lahtis i Finland och det svenska hoppet står som vanligt till Stina Nilsson, Charlotte Kalla och Johan Olsson. Svenskarna tävlar i år i rätt blygsamma, vitblågula ställ – men det kan man inte säga om hur det sett ut för Sloveniens landslagsåkare, Gunde Svan i Calgary och Norge i Falun.

Café låter Victor Stenquist och Stefan Sköld från skidpodden Skidsnack ranka och kommentera de fulaste skiddräkterna i modern tid. Från Johann Mühleggs gylffokuserade färgpannkaka till skidkungen Thomas Alsgaards psykedeliska svammelsurium till klubbdräkt.

Podden Skidsnack hittar du här på Facebook och här

1. Mühlegg, OS i Salt lake city 2002

– Vi må vara färgade av att Johann Mühlegg förstörde Per Elofssons karriär men ett än större övertramp än hans nivåer av epo i blodet är dessa glittergråa schlagerärmar och den totala avsaknad av rim och reson mellan färgpartierna. Och den accentuerade gylfen. WTF.

Vesna Fabjan under en världscuptävling 2013.

2. Slovenien, alltid

– Man skulle kunna tro att en man i reflexväst befriade Slovenien från det habsburgska väldet nån gång i tiden. Annan förklaring till att landet så gott som alltid pissat på sin flagga och tävlar i den icke existerande färgen reflexvästgul finns inte.

Petter Northug i Falun.

3. Norges nakendräkt, Falun 2015

– VM i Falun 2015. Norge gör en Kim Kardashian och dyker upp i nakendräkt. Det må kanske göra under för luftmotståndet men vi klarar oss ganska bra utan att se Petter Northugs könshår på bästa sändningstid.

4. Gunde, OS i Calgary 1988

– Sverige inspirerades starkt av Melodikrysset under OS i Calgary 88. Så till den grad att Gunde & co i stället för mellantider fick höra ”finsk kompositör, vågrätt 6 bokstäver” skrikas av landslagsledningen efter banan.

Maurice Manificat i Falun.

5. Frankrike, oftast

– Kanske inte så mycket dräkten i sig, men att det stolta landet Frankrike egentligen avskydde sig själva så mycket att de åkte i svart och, den av Slovenien lånade färgen reflexvästgul, i så många år är under all kritik. Sacre bleu!

Elena Vaelbe i Albertville.

6. Ryssland, OS i Albertville 1992

– Tvätta ögonen med tvål och vatten – här kommer Ryssland! Ingen såpa i världen tvättade dessvärre bort den spygröna färgen från de ryska benen när landslaget dundrade fram i OS-spåren i Albertville. 

Oh, Canada.

7. Kanada, OS i Albertville 1992

– Modeåret 1992 lär inte gå till historien. Kanadas lag för närmast tankarna till en illa smaksatt polkagris eller minner om Skånes motsvarighet till skinntät folkdräkt.

8. Australien, OS i Vancouver 2010

– 2010 hade Tron: legacy premiär. Det kanske inte vanligtvis jätteframträdande australiska skidlandslaget lyssnade mycket på Daft Punks soundtrack under den perioden och gjorde en dräkt som snarare för tankarna till Linus på linjen.

Petter Eliassen vann Vasaloppet 2015.

9. Team LeasePlan (Norge)

– Visserligen ingen landslagsdräkt men Shere Khan lär vrida sig i plågor vid åsynen av skidkungen Thomas Alsgaards psykedeliska svammelsurium till klubbdräkt. I en svag stund anslöt Anders Södergren till laget – och offrade hela sitt legacy. Så sorgligt.

Ohedersomnämnande: Annas och Emils skidklubb

– De har startat egen skidklubb, Anna Haag och Emil Jönsson. Inte många fler åkare lär ansluta till deras glada lag om man måste åka i denna praktspya till klubbdräkt.

Sta(c)kars, skidåkare!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-02-23 17:42