Här är M. Night Shyamalans fem bästa filmer

Med ett namn som M. Night Shyamalan måste man göra otäcka filmer. Det funkar liksom inte att arbeta inom till exempel vården. Shyamalan har dock gjort sig känd för en karriär med både toppar, dalar och en och annan twist. Här är hans fem absolut bästa filmer.

Jonas Strandberg  |  Publicerad 2023-06-19 10:14  |  Lästid: < 1 minuter

5. Split (2016)

James McAvoy i rollen/rollerna som en man med svår personlighetsklyvning som kidnappar unga kvinnor. Ett av offren spelas av Anya Taylor-Joy i en av hennes allra första roller och kemin mellan de båda är väldigt övertygande. Split visar att Shyamalan är som allra bäst när han begränsas i någon utsträckning. Antingen via budget eller inspelningsplatser. Att 90 procent av den här filmen utspelar sig i ett bunkerliknande komplex skapar en klaustrofobisk känsla som är mycket effektiv.

4. Unbreakable (2000)

Shyamalans version av en superhjältefilm kom innan den fortfarande pågående vågen dragit igång och Unbreakable håller än idag. Anledningen är att den inte är beroende av flashiga CGI-effekter, utan helt lutar sig på en stark kärlek till seriemediet och väldigt starka rollprestationer av motpolerna Samuel L Jackson och Bruce Willis.

3. Knock at the Cabin (2023)

Den senaste filmen bygger på Paul Tremblays roman The Cabin at the End of the World och känns som en skräckis av en vuxnare Shyamalan. Stämningen är otäck och sorgsen på samma gång. Utan att säga någonting om handlingen känns den övergripande stämningen faktiskt ganska besläktad med Sjätte Sinnet.

2. The Visit (2015)

Filmen som gav upphov till snacket om att Shyamalan var på väg tillbaka. Efter ett antal floppar med väldigt hög budget hade han betydligt mindre pengar att jobba med än normalt. Detta skulle visa sig vara enbart positivt, eftersom filmens grundidé nu tvingades vara så bra att den skulle kunna stå helt på egna ben. En riktigt läskig story om barn på besök hos sina morföräldrar, men något med dem är... fel.

1. Sjätte Sinnet (1999)

Genombrottsfilmen är fortfarande Shyamalans absoluta formtopp, av en särskild anledning. Och det är att även om man sett filmen och är bekant med vissa berömda vändningar, så är den ändå väldigt sevärd. Faktum är att Sjätte Sinnet på ett positivt sätt. blir en väldigt annorlunda film andra gången man ser den, vilket gör att denna melankoliska skräckfilm för alltid kommer hålla sig bland de absolut bästa i genren.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-06-19 10:16