Här är Premier Leauge-laget med flest antal svenska supportrar

Emmanuel Petit i Arsenal.

Nej, Liverpool är inte i topp här.

Lukas Nordén | Foto: Getty  |  Publicerad 2020-03-25 11:00  |  Lästid: 2 minuter

Den engelska högstaligan i fotboll får (vanligtvis) hundratusentals svenska fans att flockas framför Viasats Premier League-sändningar varje helg. Oftast väljer du (eller kanske snarare din förälder) ditt favoritlag i en så tidig ålder att du inte riktigt kan ta in vad klubbkultur egentligen innebär. I det mest fanatiska av fallen stoppas du om med ett Liverpool-täcke av dina föräldrar och vaknar dagen därpå i ett rum fylld med tavlor, affischer och leksaker som porträtterar fotbollslaget.

Men vilket Premier League-lag lockar egentligen flest svenska fans? Manchester United med sin långa tradition och vinnarmentalitet under Ferguson-åren? (vi vet ju exempelvis hur många framgångssupportrar Djurgården Hockey tillskansade sig ute i landet under den vinnande Hårde Hardy-eran) eller är det Tipsextra-klassiker som Arsenal eller Liverpool?

Nu finns ett svar – eller i alla fall en fingervisning. I en luddig twitter-undersökning, utförd av casinobolaget Casumo, kommer de fram till vilket lag som har flest svenska fans. Hur då? Jo, enbart genom att titta på hur många svenska följare som ingår i klubblagens följarskara på det sociala mediet.

I undersökningen samlade 50 000 slumpmässiga twitterkonton in från varje Premier Leauge-lags följarbas och analyserade alla kontons hemstad genom geotaggen i deras profiler.

Den engelska fotbollsklubben med mest flest svenska följare på Twitter är Arsenal – trots att de inte vunnit ligan sedan 2003/2004, då de gick obesegrade i alla ligamatcher under vad som kommit att kallas för ”The Invincibles”-säsongen. MÖJLIGEN beror det delvis på att Fredrik Ljungberg hade ett stort inflytande på de svenska fansen när han spelade i klubben mellan 1998-2007. Men å andra sidan hade Arsenal ett svårslaget gäng fotbollsprofiler under slutet av 90-talet och början 00-talet.

Trots att Manchester United mäktat med flertalet svenskar under åren, som Zlatan Ibrahimovic, Henke Larsson, Jesper Blomqvist och Victor Nilsson Lindelöf, lyckas inte storklubben ta sig in på listan för den topp 3 mest följda Premier Leauge-klubben i Sverige. Istället är Chelsea på en något överraskande på en andraplats – medan Liverpool, som man kanske kunde tro skulle toppa listan på grund av att lagets fans ofta syns och hörs mest, hamnar trea.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-03-25 11:18