Här är världens första avstressande jullåt — skapad för att lyssna på i bilen

julmusik för bilen

Låten är ett samarbete mellan ljudexperter, stressforskare och musikskapare.

David Johansson  |  Publicerad 2018-12-11 15:12  |  Lästid: 1 minut

Fackförbundet Handels gick häromveckan ut med att man efter att ha undersökt hur julmusik påverkar anställda inom service och handel funnit en tredjedel av de tillfrågade direkt fientligt inställda till julmusik. Anledningen till den negativa inställningen hos denna tredjedel är att många upplever jullåtar som enformiga, och att de flesta låter i princip likadant. 

I ett 15 minuter långt musikstycke som snarare borde benämnas som ljudterapi än faktiskt låt har nu ett skönt gäng forskare och musikfolk, tillsammans med hi-fi-gudarna Bowers & Wilkins, försökt erbjuda ett alternativ till de enformiga jultrudelutterna som förpestar butiker och serviceanläggningar runt om i landet.

Musikstycket kallas Sound SPA och ska i likhet med ett fysiskt spa ”framkalla avkoppling och sinnesro”. Skaparna själva menar att man utvecklat musikstycket specifikt för folk att lyssna på i sin bil, då man menar att en ökad trend är att vi ser bilen som en plats att fly undan verklighetens stress. 

I filmklippet nedan kan man se några av upphovsmännen till Sound SPA, stressforskaren Thöres Theorell, musikproducenten Marcus Bergkvist samt kompositören Joel Danell, prata om processen. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2018-12-13 23:30