Hyresgäster kan kräva pengar för att lägenheten är för varm

Supervarmt ute, supervarmt inne. Nu kan du som är hyresgäst och har en ovanligt varm lägenhet få kompensation av hyresvärden för ”långvarig värme”.

Joakim Almén | Foto: IBL  |  Publicerad 2018-07-19 10:49  |  Lästid: 2 minuter

Vi är många som just nu upplever en väldigt varm inomhustemperatur i denna härliga, men närmast absurda, värmebölja. Att sova är inte det enklaste om man inte har en lägenhet som håller kylan eller ett egetinstallerat AC-system.

Att hyresgäster kan få ekonomisk kompensation om hyreslägenheten är för kall är känt sen tidigare. Men samma kompensationsmöjlighet gäller även för värme, menar Mikael Renqvist som är jurist för Hyresgästföreningen.

– Det skulle man kunna få om lägenhetens temperatur överstiger 26 grader under en långvarig period, säger Mikael Renqvist till Dagens Nyheter.

Folkhälsomyndigheten menar att det är direkt ohälsosamt vistas i en miljö där inomhustemperaturen överstiger 26 grader under en länge period. Det är också den rekommendationen som hyreslagens regler grundar sig på – en hyresgäst ska inte behöva stå ut med en inomhustemperatur som överstiger 26 grader under längre period.

Vad ”långvarig period” exakt innebär är dock något luddigt. Mikael Renqvist menar att man först får ta rådande omständigheter i beaktning. Om värmen beror på en extremt varm utomhustemperatur, en period som vi befinner oss i nu, måste man ta hänsyn till det och således gäller en något längre period än annars. Beror dock den höga inomhustemperaturen på felaktig installation av värmesystem eller liknande kan ”långvarig period” betyda en eller två dagar.

Hyresvärden är ansvarig för att se till att de gjort så mycket de kan för att förhindra och lindra en hög inomhustemperatur. Till exempel bör det finnas persienner i hyreslägenheten. Men hur länge ska man behöva stå ut om värmen överstiger 26 grader, trots att hyresvärden gjort vad de kunnat för att hålla lägenhetenstemperaturen så låg som möjligt?

– Det jag kan säga är att det finns grund för att pröva saken, sen måste en domstol besluta. Men efter tre veckor skulle man absolut kunna ta en sådan sak vidare, säger Renqvist till DN.

Men det är inte bara att casha ut en eventuell ekonomisk kompensation – hyresgästen har en skyldighet att meddela hyresvärden om temperaturen överstiger en rimlig gräns. Det sker dessutom alltid en bedömning från fall till fall, tycker man att man lidit av för hög inomhustemperatur under en längre tid är tipset att ta kontakt med en jurist, menar Renqvist.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 03:23