Ikeas köttbullar är ett fast inslag på möbelvaruhusets restaurang sedan 1985. I samband med 40-årsjubiléet har man nu låtit Årets kock-vinnaren Jessie Sommarström ta fram ett recept på en ny variant av klassikern.
Magkänslan är att någon kommer störa sig på detta, och att denna någon inte osannolikt är en man som passerat 50. Dessa personer kommer troligen ignorera att de här nya köttbullarna serveras under en begränsad period och bli arga ändå. Istället för att bara tyst välja bort dem som normala människor gör med mat man inte är sugen på. Och välja de klassiska köttbullarna som serveras parallellt.
Varför målar jag då upp de här halmgubbarna?
Jo, för att den största nyheten med köttbullarna är att de är gjorda på femtio procent kött och femtio procent svenskodlade baljväxter.

Jessie Sommarström kommenterar satsningen.
– Att Ikea nu tar världens mest kända köttbulle in i framtiden genom att göra den mer hälsosam är verkligen inspirerande och ett bevis på mod och en vilja att blicka framåt.
Vi på redaktionen håller förstås tummarna för att ovan nämnda förutsägelse gällande reaktionerna är helt felaktig och att 50 plus-männen reagerar på ett helt normalt sätt när de får höra om denna livsmedelsnyhet.