Inför E3: Xbox-höjdaren om konsolspelandets framtid

En Xbox series S och en handkontroll

Ett av spelårets största händelser står för dörren. Inför E3 tog Café ett snack med Xbox-höjdaren Cindy Walker om varför man inte kan välja färg på sin konsol själv och mycket annat.

Robin Åberg | Foto: Xbox  |  Publicerad 2021-06-11 16:21  |  Lästid: 4 minuter

Det är den tiden på året igen då spelintresserade världen över likt barn på julafton samlas, inte runt granen, men väl framför sina datorskärmar i spänd förväntan inför presentationerna på spelmässan E3. Några av de största hajarna i detta sammanhang är tv-spelsmakarna och på det området är det många som hoppas på riktigt stora nyheter.

För det är ju så att vi nu är inne i nionde generationens spelkonsoler och i höstas släppte Microsoft inte bara en, utan två konsoler – den kraftfullare Xbox Series X och den lite mindre och billigare Xbox Series S.

Inför den stora mässan tog Café ett snack med Cindy Walker, marknadsföringschef på Xbox, om deras nya konsoler, framtiden för strömmade spel och varför man inte får välja färg på sin spelkonsol själv.

En inklippt Cindy Walker, Director of Xbox Platform and Console Marketing.

Varför släppte ni två konsoler på en gång?

– Konsolerna är viktiga för olika publiker. Series S är mer inriktad på att få in en ny och bredare publik på nästa konsolgeneration. Tidigare körde man ofta på den större konsolen från start och sen gjorde man en mindre billigare variant efter ett par år, men den här gången var det viktigt för oss att skapa två konsoler i början så vi kunde nå ut till fler.

Vem är då Xbox Series S till för? 

– För de som vill ha en smidig spelupplevelse med hög frame rate eller är en ny konsolspelare är Series S ett bra alternativ. Den är också väldigt liten vilket gör den väldigt mobil. Snabb och liten, helt enkelt. För de som vill ha en kraftfullare maskin så har vi även en maskin till dem.

En återkommande fråga när det gäller Series S är hur länge den kommer att hänga med i utvecklingen då den inte är lika kraftfull Series X eller PS5, är det något att oroas över?

– Det var faktiskt en annan fördel med att släppa den här konsolen i starten av denna generation. Om vi hade väntat i tre år med att släppa Series S skulle då spelens prestanda behöva sänkas för att passa båda maskinerna. Genom att istället släppa den i starten kan alla spel optimeras till Series S redan från start så man får ut maximal prestanda. Så det kommer inte vara några problem längre fram.

En spelkonsol blir ju en del av ens vardagsrum men svart eller vitt funkar inte för alla, varför kan man inte välja färg på sin Xbox själv?

– Som marknadsförare skulle vi älska att erbjuda anpassningsmöjligheter för spelarna. Tyvärr är det så att så fort du ändrar färgen på utsidan måste man testa konsolen på nytt så att kylning och alla andra komponenter fungerar som de ska. Det blir som att lansera en ny konsol varje gång du byter färg.

Kommer vi få se andra färger i framtiden?

– Det är ett ganska stort projekt men ni kommer förmodligen få sen några nya färger inom de närmsta åren när vi blir kreativa med nya färger och kanske i samarbete med spel. I början vill vi hålla det enkelt. Vi använder svart och vit i början för att beteckna vilken publik vi riktar oss till, där vitt är mer casual och glider med lite granna, och de svarta är mer kraftfullt, som Series X.

Streamingbaserade spelkonsolen Google Stadia finns redan och det ryktas om att även Netflix i framtiden vill erbjuda sina användare möjligheten att streama spel. Hur ser du på konkurrensen där?

– Framgången för en streamingservice bygger på innehåll och där har vi ett stort försprång. Vårt Game Pass har just nu runt hundra noga utvalda titlar och med den prenumerationen kan du spela på både konsol, pc samt mobil. Vi har 23 studios som bygger innehåll specifikt för Xbox och det innehållet går rätt in på game pass vid lansering. Dessutom har vi adderat en mängd titlar från utomstående studios i mixen.

– Även vår infrastruktur, som del av Microsoft, ger oss en fördel när det gäller servers och data centers. Det har inte alla. Så det är en kombination av storlek på innehåll och en stark grund som kommer hjälpa oss behålla vårt försprång i denna fråga.

I takt med att utvecklingen av strömmade spel fortsätter, kommer nästa generations konsoler vara helt baserad på streaming?

– Jag tror att det alltid kommer att finnas gamers som föredrar att spela lokalt, nedladdat så att säga. Konsoler kommer alltid vara det kraftfullaste sättet att spela och utvecklare kommer nog fortsätta att sikta på konsoler och pc som plattformarna de vill utveckla spel till eftersom det ger möjligheten att utveckla bästa möjliga spel.

Men strömmade spel kommer bli en större grej?

– När det blir bättre och bättre tror jag absolut kommer bli en större aktör och hjälpa oss att nå ut utanför vår konsolpublik som vi uppskattar till 300- 400 miljoner. Det är ingenting jämfört med alla miljarder människor som gillar att spela. Så vi ser på streaming som ett sätt att nå ut till flera i stället för att se det som en ersättare till konsolspelande

Senaste åren har vi sett spel som Fortnite öppna upp för onlinespel mellan olika plattformar men samtidigt är många dörrar på den fronten stängda. Hur ser Xbox på utvecklingen av cross-platform-spelande?

– Vår filosofi är att vi vill att så många som möjligt ska ha tillgång till så bra spelupplevelser som möjligt och vi ser massor av möjligheter att öppna upp istället för att skapa stängda platser. Sen är det mycket upp till de andra plattformarna som Nintendo och Playstation men vi är alltid redo att diskutera hur vi kan göra det för spelmiljöns och publikens bästa.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-06-14 14:41