Vad är ditt bästa lifehack i köket?
– Att inte slänga mat. Det är både bättre för miljön och bättre för plånboken. Det går åt enormt mycket resurser för att odla, transportera och laga mat, så att kasta den känns onödigt. Men det handlar också om smaken, jag gillar inte att äta något som känns som tråkiga rester. Jag vill att maten ska smaka gott även dag två. Så här är några av mina knep för att ge maten nytt liv.

– Det mesta vi kallar rester egentligen bara har tappat textur och doft i kylen. Får du tillbaka värmen, krispet eller saftigheten känns maten nästan nylagad igen.
Jessie Sommarströms 4 tips för att slippa slänga mat
Skippa den mikrade pizzan

– Jag är rätt liten och orkar sällan en hel pizza själv. Så det finns ofta en halv kvar i kylen dagen efter men jag vägrar äta en slappmickrad pizza. Osten blir inget vidare och botten blir både svampig och mjuk.
Mitt knep – stek pizzan i en torr stekpanna på medelvärme och lägg på ett lock. Botten blir krispig, osten smälter och pizzan blir nästan lika god som när den var nybakt.
Bröd som tappat livet går också att rädda

– Det finns nästan inget godare än en bit bröd som fortfarande är lite ljummet, med en krispig skorpa och smöret som smälter precis lagom snabbt. Den doften och känslan är svår att slå. Och det fina är att du kan få tillbaka det även om brödet har legat några dagar. Har du en halv limpa eller några frallor som börjar bli mjuka och tråkiga, så finns det fortfarande hopp.
Blöt ner själva skorpan snabbt under kranen (men undvik snittytan) och skjut in brödet i ugnen på 200 grader i ungefär tio minuter, eller tills skorpan blivit krispig igen. Då får brödet nytt liv.
Färska örter håller längre än man tror

Jag älskar att toppa maten med färska örter, så jag köper gärna ett helt knippe när jag kommer över det. Men örter blir snabbt hängiga och tråkiga och tappar både spänst och smak.
Ställ örterna i ett glas vatten i kylen och trä en tunn plastpåse över, som ett litet växthus. Då kan du alltid toppa din mat med färska örter.
Gör morötterna krispiga igen

Mina allra kräsnaste gäster är mina barn, och de avskyr mjuka morötter. Rotfrukter som legat för länge i kylen tappar snabbt spänsten, men det går att få tillbaka. Lägg dem i en skål med kallt vatten och ställ in i kylen över natten. Då blir de krispiga igen och husfriden blir återställd.