I USA har äggpriserna blivit en politisk brännfråga och Trump hotar inte bara att annektera Grönland – nu vill han ha våra ägg också! Även i Sverige har äggpriserna skenat samtidigt som fler och fler har börjat försöka få i sig lite mer protein i kosten. Det har helt enkelt blivit dags att sluta ta dessa små dyrgripar för givet och istället börja ge dem den kärlek och uppmärksamhet de förtjänar. Så här höjer du nivån på dina ägg.
Så kokar du ägg
Att koka ägg är väl lika enkelt som att, tja, koka ägg? Jo, men det betyder inte att det är något du ska slarva med. För att få till mer lättskalade ägg sänker du för det första försiktig ner dem i redan stormkokande vatten. Sänk värmen och låt sjuda, 11 minuter för hårdkokta, 5 minuter för löskokta och 7 minuter för perfekt kokta (enligt mig). Servera direkt eller låt kallna i isbad eller, ännu hellre, förvara i kylskåp över natten. Älskar nerkylda, kokta ägg.
Så steker du ägg, sunny side up

Ett perfekt sunny side up-ägg med krämig gula och helt stelnad vita behöver egentligen bara samma sak som din sambo, hund eller barn – en stunds uppmärksamhet. Gör så här: Hetta upp stekpanna på medelvärme och lägg i en rejäl klick smör, tilta omkring stekpannan lite och när smöret bubblar knäcker du i ägget. Stek tills vitan stannat men gulan är rinnig, cirka 3 minuter. Har du lite för hög värme och vitan behöver hjälp kan du skeda över lite av smöret. Salt och peppra.
Så steker du ägg, over easy
Personligen äter jag bara vändstekta ägg när mamma packat limpäggmackor till dagisutflykten men är du typen som är så rädd för rinnig äggvita att du måste vända på dem, varsågod. Gör då samma som ovan men vänd försiktigt på dem efter ungefär 2 minuter. Kom dock ihåg att over easy betyder att man steker äggen lätt, så inget jäkla sönderhackande av äggulan. Gillar du stelnad gula kan jag inte hindra dig men rekommenderar att du gör äggröra istället.
Så gör du äggröra
Äggröra var aldrig menad att vara kompakt och klumpig. Nej, en riktigt bra äggröra ska vara mjuk och fluffig, som om ett moln kommit ut ur rumpan på en kyckling. Så här gör du: Knäck valfritt antal ägg i en skål, häll på en skvätt mjölk, lite salt och rör runt med gaffel men vispa inte. Sätt stekpanna på låg värme, trean eller fyran max, lägg i en rejäl klick smör och stek långsamt under konstant omrörning med träslev. Det tar åtminstone 5 minuter för att maximalt mums ska uppstå. Salta och peppra. Servera när äggen är perfekt krämiga men inte rinniga.
Så pocherar du ägg
Pochera ägg, det är väl sånt kungafamiljen håller på med? Fel! Att pochera ägg är inte bara löjligt enkelt det är löjligt gott också. Så här gör du: Knäck äggen i en sil och låt den rinniga delen av vitan rinna av. Koka upp vatten med salt och vinäger. Ta av från värmen och häll i äggen ett och ett, de håller ihop nu när du silat av dem. Sätt på locket och låt stå 3 minuter. Ta upp dina perfekt pocherade ägg med hålslev.