Hoppa till innehåll

Jonas Cramby: Tre (nästan) nödvändiga köksmaskiner

Med en bra kniv och en skärbräda klarar man det mesta i köket. Men vad ska man egentligen skaffa efter man lagt vantarna på grundutrustningen?

Svaret är: Maskiner, maskiner, maskiner. En massa härliga köksmaskiner. Nu vet jag så klart att grejer som äggkokaren, bakmaskinen och teppanyakihällen har gett köksmaskinen dåligt rykte och att det anses lite fint att koka sitt långkok i en gjutjärnsgryta och sensuellt att knåda sin deg själv – men det köper inte jag. Däremot köper jag gärna följande tre (nästan) nödvändiga köksmaskiner:

En slowcooker

Slowcooker

Stoppa i lite mat, tryck på en knapp och sätt dig och slösurfa en stund och vips så har du ett perfekt långkok färdigt, lika kärleksfullt tillagat som om din mormor fortfarande fanns i livet (R.I.P). Jag kanske skulle klara mig utan en slowcooker men tillvaron skulle kännas grå och trist som i ”Walking dead”. Den nya generationens slowcookers har till och med blivit ännu bättre: med den inbyggda tryckkokarfunktionen kan man numera få till långkok på en timme, koka bönor utan att behöva blötlägga dem först samt få till lika perfekt ris som i en riskokare (som fram till nu också var en av de nödvändiga maskinerna). 

Exempel: Crock-Pot Turbo Express multi-cooker, ca 2 000 kronor

En high speed blender

High speed blender

Med en schysst stavmixer slår man världen med häpnad. Men med en high speed blender gör man den till sitt ostron(skum). Jag använder min mixer dagligen och till nästan allt: proteinpulvershakes, salsor, såser, kryddblandningar och smoothies. Jag förstår inte ens hur man fick till en perfekt slät konsistens innan man utrustade mixern till två hästkrafter och växlade upp till overdrive. Med en mortel? Potatisstomp? Munnen?! I vilket fall älskar jag min mixer som ett husdjur och skulle inte klara mig utan (typ).

Exempel: Vitamix Explorian, ca 4 500 kronor

En våg

Köksvåg

Det är mycket snack om stektermometrar i kokböcker och matlagningsprogram men jag vill mena att en schyst våg är oerhört mycket mer användbar. Faktum är att jag nästan aldrig använder termometer längre eftersom stekgraderna sätter sig i fingrarna efter ett tag – samtidigt som jag aldrig skulle komma på tanken att försöka mig på att baka utan en våg. Våga vägra torr sockerkaka och döbakt bröd! Det är dock viktigt att du köper en kvalitetsvåg som kan väga ner på grammet, många av de billigare vågarna är nämligen ungefär lika känsliga som en salongsberusad Dramatenskådis, så snåla inte. 

Exempel: Jennings CJ-4000, ca 700 kronor.

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.