Hoppa till innehåll

Jonas Crambys 3 snabbmatsfavoriter – hur många har du smakat?

Foto: McDonalds, Sibylla och Jureskogs.

Cafés matskribent listar sina tre favoriter från några av våra stora snabbmatskedjor.

McDonalds: Dubbel QP Cheese

McDonalds är lika med nostalgi. Att välja en favorit från deras meny är därför lite som att välja ett bästa barndomsminne: det var en El Maco med skakpåse som en gång fördjupade min texmexkärlek och en McMuffin på fyllan som fick mig att börja äta bacon igen efter tre års som vegan. Deras pommes har satt standarden och deras nuggets är, tja, ätbara. Åtminstone med currysåsen till. När det kommer till hamburgare är dock min standardbeställning fortfarande Dubbel QP Cheese – eftersom det var det närmsta man kunde komma en riktig burgare innan hantverksburgarrevolutionen. 

Sibylla: Parisaren

Foto: Sibylla

Även om det var McDonalds man drömde om som barn, var det utanför den lokala Sibyllan man hängde. Det var här man träffade kompisar, blev jagad av raggare och fick en första kyss liggande på en solvarm, knäppande motorhuv med knät i en mosbricka. Det är fortfarande är omöjligt att äta en halv special utan att dörren till tidsmaskinen slår igen och man stiger ut i en värld av limpsadlar, iskalla puckos och brunbrända ben i tuggummigula träskor.

Min absoluta Sibyllafavorit är dock inte ett dugg nostalgisk, eftersom jag åt den för första gången häromåret. Parisaren är nämligen en norrländsk specialitet som bara undantagsvis dyker upp söderöver och, då råder jag er att passa på. Parisaren är nämligen ren snabbmatsperfektion: en krämig  (enorm) skiva falukorv i burgarbröd med bostongurka, ketchup och senap. 

Jureskog: Patty melt

Foto: Jureskogs

Om Donald Trump fortsätter att hålla på och man inte längre känner för att stödja de amerikanska kedjorna så kommer, åtminstone jag, få problem när jag ska välja vägkrog. Jag har svårt för Maxs Friscobröd, tycker Brödernas känns lite svenniga och jag hinner aldrig se om Sibyllan har Parisaren på menyn när jag susar förbi.

Kvar finns då Jureskogs, som jag länge hade en ambivalent inställning till. Jag gillar att de vill vara en svensk Shake Shack … men har tyckt att deras hamburgare har varit lite för kladdiga ibland (vilket visserligen inte är helt ovanligt i smashburgerkretsar). Min inställning ändrade dock första gången jag provade kedjans frukostmeny på Arlanda. Deras toast, bestående av två uppånerpåvända, tunt pressade hamburgerbröd med ost och bacon, var sublim och att sätta den minimalistiska burgardoldisen Patty melt på menyn inte mindre än en kulturgärning. Mer sånt, Jureskog!

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.