Hoppa till innehåll

Jonas Crambys bästa recept på dubbelstekt fläsk

Foto: Lennart Weibull

Cafés Jonas Cramby guidar till en av det sichuanesiska kökets största evergreens.

Dubbelstekt fläsk, eller   hui   guo   rou, anses vara den  sichuanesiska  hemmamatlagningens allra mest populära  vardagsrätt  och det mest ”civiliserade  sättet att äta fläsk” som   kejsar Qianlong  en gång förklarade.

Namnet syftar på att   man kokar fläsket innan det steks vilket gör att fettet smälter ut och att köttet kan   skivas tunt vilket gör det knaprigt på ytan, men mjukt inuti. Otroligt gott! Den här   varianten har   jag förenklat ytterligare genom att använda chilicrisp, vilket inte är   helt autentiskt men ack så smaskigt.

Så gör du:

1 burk chilicrisp

Chilicrisp i ugnsform
Foto: Lennart Weibull

1 burk  

50 g torkad kinesisk chili,  gärna er jing tao  

4 tsk  sichuanpeppar  

5 dl jordnötsolja  

6 vitlöksklyftor, skivade  

lika mycket ingefära som  

vitlök, finriven  

50 g  zhacai  (kinesisk inlagd  senapsrot), grovhackad  

50 g  douchi  (kinesiska  fermenterade  sojabönor),  grovhackad  

1 dl jordnötter, grovhackade  

1 msk rostade sesamfrön  

4 tsk  MSG  

2 tsk strösocker  

1 tsk salt

Gör så här:

  1. Klipp bort stjälkarna och  skaka ur kärnorna ur chilin.  
  2. Rosta i  torr het  panna tills  de puffar upp, mörknar  något och det luktar gott  i hela köket. Rosta dock inte  för länge, eftersom de kan  bli bittra då.  
  3. Lägg chilin i matberedare och  pulsa ett par gånger tills du  får hemgjorda nyrostade  chiliflakes.  
  4. Gott! Detta går  också att göra i en mortel.  
  5. Rosta  sichuanpepparn  tillsden börjar poppa, och pulsa/mortla  den också.  
  6. Häll oljan i en kastrull och  hetta upp tills den börjar  ryka, sänk sen värmen till  medeltemperatur. När oljan  är runt 170–180 grader ärdet dags att fritera.  Börja med att fritera vitlök  och ingefära tills de är krispiga.  Lyft ur och låt rinna  av på lite hushållspapper.  Fritera  zhacai  och  douchi  och gör likadant.  Stäng av värmen och vänta  1 minut.  
  7. Häll  chiliflakesen  i oljan under omrörning och  låt fritera någon minut till  innan du tillsätter krossade  jordnötter, sesamfrön och  dina förfriterade ingredienser och kryddor. Smaksätt  med salt, socker och  MSG.  Låt svalna innan du häller i en  burk. Förvara i rumstemperatur.  Håller länge.

Dubbelstekt fläsk – enligt Jonas Cramby

Dubbelstekt fläsk i vit tallrik med röd kant
Foto: Lennart Weibull

4 portioner 

500 g rå fläsksida 

2 msk chilicrisp 

1 msk doubanjiang 

3 vitlöksklyftor, skivade 

1 msk ljus soja 

1 tsk strösocker 

8 salladslökar, strimlade 

2 jalapeño, strimlade 

Matolja till stekning

Gör så här:

  1. Köp en bit rå fläsksida, alltså varken rökt eller rimmad som det är vanligare att hitta den i Sverige.
  2. Koka upp en kastrull med saltat vatten och låt fläsksidan sjuda cirka 30 minuter. 
  3. Ta upp och låt svalna i kylen tills den är helt kall. Skiva tunt och frys in för blixtsnabb åtkomst till din nya favoriträtt – eller laga direkt. 
  4. Håll i dig, för från och med nu går det undan: Skvätt lite olja i en wok eller panna och stek fläsket krispigt.
  5. Putta fläsket åt sidan och häll i vitlök, lite chilicrisp och doubanjiang som du steker vitlöken i.
  6. Rör runt, smaka av med soja och socker och häll på salladslök och jalapeño. Klart!
  7. Servera med nykokt ris och gärna en blancherad kinesisk bladgrönsak.

Bokomslag till Jonas Crambys bok ”Chili Umami”. Röd bakgrund med vit text och tre fat med mat i mitten.Recepten är hämtade ur Jonas Crambys senaste bok som finns i butik nu. Foto: Lennart Weibull

TIPS:

I Kina lagas ofta hui guo rou med säsongsgrönsaker, särskilt olika former av salladslök eller vitlöksskott. Det finns egentligen ingen orsak till att du inte skulle kunna göra detsamma och laga den med grejer som purjolök, ramslök eller färsklök. 

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.