1. Chilioljestekta ägg
Även om de flesta virala TikToktrender inom mat ofta är ganska så fåniga har det dykt upp en och annan som faktiskt har varit riktigt bra. Den bästa av dem alla är nog den chilioljestekta äggen. Principen är lika enkel som genial: bara skrapa ut det sista i den där burken chilikrisp du har längst bak i kylen och stek ett par ägg i dem. Det funkar lika bra med laogonma som sichuaneisk chiliolja eller nordafrikansk harissa, det viktiga är att det är spicy oljigt och gärna fullt med umami. Skopa upp äggen med några tortillachips eller en bit rostat surdegsbröd som du hitta i frysen och – om du vill du vara riktigt fancy – en sked krämig, saltad yoghurt.
2. Cacio e pepe
Har du bara en skalk parmesan kan du ändå äta som en foodie. Den superenkla italienska pastasklassikern cacio e pepe har räddat många panka finsmakare genom åren, och man behöver inte ens konstra till det.
Bara koka upp saltat vatten och häll i spaghetti. Koka ungefär en minut kortare än det står på paketet. Samtidigt rostar du gott om nymald svartpeppar i lite olivolja och häller i ca 4-5 msk av pastavattnet och 1 msk smör. Ta upp pastan med en tång och lägg i såsen och blanda runt till en krämig emulsion uppstår. Ta av värmen, riv över pecorino romano, eller parmesan, och blanda väl. Smaka av med salt och eventuellt mer peppar samt justera konsistensen med lite mer pastavatten om det behövs.
3. Stekt ris
Världens bästa resträtt måste ändå vara stekt ris. Det går snabbt, man kan använda (nästan) vad man än har hemma och det blir framförallt oerhört gott – åtminstone om man känner till de hemliga knepen.
Så här gör du: Tillaga och skär vilken utfyllnad du än vill blanda ner i det stekta riset i små, ungefär lika stora fyrkanter. Det kan vara frysta ärtor, kokt skinka, bacon, morot, ja vad du än har och tror passar.
Scrambla sedan ett eller par ägg i stekpannan och tillsätt kallt, överblivet ris som idealiskt fått vila oövertäckt i kylen över natten – nykokt ris bir alldeles för fuktigt och stabbigt. Pressa ner ibland så att riset separeras och får lite stekyta för att sedan fluffa upp det med stekspaden. Nu har det blivit dags att smaksätta riset med salt och umami. Men eftersom vi vill undvika fuktigt ris kan vi inte använda soja eller fisksås utan tillsätter istället Knorr kycklingpulver – en slags buljong i pulverform som finns på asiatiska mataffärer. Blanda i utfyllnaden du förberett och tillsätt eventuellt lite grönt, som salladslök, bladpersilja eller selleriblad. Smaka av med salt och lite sesamolja och servera!