Hoppa till innehåll

Så gör du Jonas Crambys krämiga vodkapasta med ‘nduja

Pasta med vodkaspetsad tomatsås är en typisk italiensk-amerikansk rätt, som Jonas Cramby valt att piffa till med ’nduja – en bredbar chilisalami från Kalabrien.

Jonas Crambys vodkapasta med ‘nduja (4 portioner)

Du behöver:

2 msk olivolja
2 gula lökar, finhackade
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk tomatpuré
1 dl ’nduja (finns i välsorterade livsmedelsbutiker)
1 dl vodka
1 burk passerade tomater, à 425 g
1 tsk salt
1 dl vispgrädde
Ca 400 g torkad rigatoni
Ca 1 dl av pastavattnet
Parmesan eller pecorino, riven
Nymalen svartpeppar

Gör så här:

Hetta upp olivoljan i en stekpanna på medelvärme. Stek löken i cirka 5 minuter tills den är vackert karamelliserad. Tillsätt vitlöken och stek lite till. Klicka i tomatpuré och ’nduja och låt smälta försiktigt i oljan, rör runt så att smaken fördelas jämnt och oljan får en vackert röd färg.

Deglacera genom att hälla över vodkan och låt koka ur en stund. Häll på de passerade tomaterna, smaka av med salt och peppar. Låt puttra medan du kokar pastan.

Koka pastan i en stor kastrull med välsaltat vatten. När pastan nästan kokat färdigt tillsätter du grädde i vodkasåsen och rör runt. Smaka av igen.

När pastan är al dente, hiva ner den i vodkasåsen och låt gå färdigt sista minuten. Späd med pastavatten, lite i taget. Tänk på att det ska vara krämigt och gott och att såsen tjocknar något medan du bär den till bordet.

Servera med massor av riven parmesan eller pecorino.

Artikeln publicerades ursprungligen på Hemtrevligt.se.

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.