Det finns en detalj med svensk hamburgerkultur som är lika delar obegriplig som härlig. Som man inte riktigt begriper varifrån den kommer. Jag pratar förstås om det mest amerikanska vi har i Sverige – äkta hampurilaiskastike på tub.
Denna amerikanska hamburgerdressing är inte lika vanlig i USA som här i Sverige.

En gång när jag frågade min amerikanska vän, komikern Jonathan Rollins, sa han att han aldrig någonsin hade sett den här dressingen innan han kom till Sverige. Och jag har förstått det som att Jonathan, precis som jag, är ganska hamburgerintresserad.
Men vad är då det här för produkt?
Jo, amerikansk hampurilaiskastike är en typ av söt rosa-orange dressing som man pressar ut över sin hamburgare för att den ska smaka mer som den gör i USA. Vanligast får man säga att den är här i Sverige på så kallade fryspuckar – ni vet de platta hamburgarna som serveras på diverse grillar runtom i landet. En typ av burgare som blir alltmer sällsynt, i takt med smashburgarnas dominans.

Det är en hemskt tråkig utveckling. Fryspuckarna kanske är en omodern typ av hamburgare, men de är hemskt trevliga, med all sallad, lök, tomat, grillkrydda och förstås även generöst med hampurilaiskastike.
Jag tror att jag gillar dem eftersom jag har ätit sådana oerhörda mängder hamburgare att min smakpalett har gått hela vägen runt, tillbaka till platsen där allt en gång började.
Som så ofta när jag tänker på något som har med hamburgare att göra hörde jag av mig till min kompis Filip Hjelmér för att höra hans tankar kring denna lite udda svenska produkt. Äkta amerikansk hampurilaiskastike.

– Kavlis hamburgerdressing är för mig livets sörja som detta landet byggts på så länge man kan minnas och slår än idag ut de flesta konkurrenterna om vi ska gå rakt på smak. För mig är den lika självklar i köket som salt o peppar och jag har alltid av nån anledning svårt att lita på folk som saknar en tub i kylen.
Vad är egentligen det bästa med hampurilaiskastike?
– Den är mångsidig som fan för oss som söker en syrlighet på en microvärmd ostmacka eller något att blanda ut makaronerna till. Denna långkörarsuccé till fettsås är också nostalgi man äter. Man köper den inte för en god burgare, man köper den för minnena från när morsan stekte helfabrikat med cigg i käften och livet bjöd på färre problem.
Vad tycker du det säger om en person, om hen väljer Kavlis dressing?
– På burgaren är den alltid mer självklar än något annat, ser jag ett annat märke bland tillbehören så tackar jag vänligt för mig och flyr från grillfesten. Om folk kan nöja sig med annan hamburgerdressing så börjar man ju undra vad de har för andra lustiga matvärderingar kring middagsbordet? Svennes kaviar istället för Kalles? tacosås från Eldorado? Röd jävla flagga.