Hoppa till innehåll

Nu kan du köpa klockan från ”Interstellar” – med dolt budskap

Mathew McConaughey med dotter från filmen Interstellar och en klocka från märket Hamilton.
Marlon Appelgren

Morsekod-klockan från en av tidernas bästa rymdfilmer kommer inte en sekund för tidig.

Tiden, ja den tickar – ett tecken på det är att det redan gått fem år sedan Christopher Nolans Interstellar tog filmvärlden med storm och fick besökarna att lämna biografen med nya insikter om tid och rum (eller förvirrade).

Den tidssvindlande sci-fi-filmen där en grupp astronauter färdas genom ett nyupptäckt maskhål var en 2014 års stora filmsnackisar, som många fortfarande inte drar sig för att docera middagssällskapet eller arbetskollegorna med i ren amatörfysik-anda.

Matthew McConaughey i rymdräkt i filmen Interstellar

En nyckelscen är förstås den då Cooper (Matthew McConaughey) tar farväl av sin dotter Murphy innan han beger sig ut på uppdrag med NASA till en avlägsen galax för att rädda mänskligheten.

Matthew McConaughey klipper av sin klocka i filmen Interstellar.

Cooper ger då sin dotter en egen klocka och lovar att de vid hans återkomst kan jämföra tiden, för att se om rymdresan har fått dem att avvika från varandra i tiden.

Klockan som visades är en klocka från det amerikanska urmärket Hamilton och var endast en inspelningsprototyp. Men nu, fem år senare, är det äntligen möjligt för dig att klicka hem din alldeles egna ”Murph-klocka”.

Klocka från Hamilton.

Klockan är inte bara en stilren kronograf som hyllar Interstellar. Det är även en trogen replika från filmen med endast en minimal skillnad, och hade du inte läst det här eller någon annanstans, är vi rätt säkra på att du aldrig skulle hitta det själv.

Den som tittar noga på sekundvisaren kommer att upptäcka en rad mycket subtila prickar och bindestreck. Dessa tecken kan passande nog översättas från morsealfabetet till ”Eureka!”, som på svenska betyder ”Jag har funnit det!”. 

Bild på timvisare i en Hamilton-klocka.

En begränsad upplaga av Murph-klockan kommer i en speciell låda designad av Interstellars prisbelönta produktionsdesigner, Nathan Crowley. Lådan har även samma randiga färgskala som syns i det parellella universumet Cooper befinner sig i när han upptäcker att han kan kommunicera med Murph genom tid och rum.

Priset då? För cirka 9 200 kronor är klockan din. Klockan går att förhandsboka här och kommer börja levereras till köpare den 4 mars.

Artikeln är först publicerad på King.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.