Hoppa till innehåll

Kolla, här anlägger Kina smart skog – på höjden

Jakob Adolfsson

Två nya hus ska byggas i Kina efter italiensk design. Konceptet kallas för en vertikal skog och kommer i framtiden producera ren luft för människorna i staden Nanjing.

Det planerade husen i staden Nanjing.

Två nya ”trähus” är planerade i Kina efter italiensk design. Det är två kolossala höghus med 900 träd i den italienska staden Milano som stått modell. Konstruktionen av de italienska husen, som kallas Bosco Verticale, tog fem år – men byggnationen i Kina kommer vara högre. Den nya skogen kommer bestå av 1 100 träd och 2 500 plantor. Alltså mer än dubbelt så mycket som i Italien.

När husen i Nanjing står färdiga kommer de producera drygt 60 kilo syre varje dag vilket i praktiken ger människorna i staden renare luft.

Bosco Verticale i Milano.

Bakom denna våta dröm för alla fans till barnboken Jack och bönstjälken finns arkitekten Stefano Boeri. En visionär som med nybygget ser en grön framtid för Kina som sedan länge kämpat med miljöproblem. Bygget ligger i tiden då Kina nyligen beslutade att satsa  3 300 miljarder på renare luft i landet.

Detta blir Asiens absolut första vertikala skog, enligt ett pressmeddelande.

Husen väntas stå klara 2018.

Se också, Saharaöknen är täckt av en meter snö – efter första snöfallet på 40 år.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.