Hoppa till innehåll

Det här ska du tänka på när det är dags att köpa ny soffa

Alva Fierro

Att köpa en ny soffa innebär ofta en stor investering och många val kring exempelvis modell, material, färg och kvalitet. Möbelbutiken The Sofa store delar med sig av sina bästa tips för hur du väljer rätt.

Det finns många olika faktorer att ta hänsyn till när du ska köpa soffa, en av hemmets viktigaste möbler – modell, material, färg och kvalitet är alla saker du måste ta ställning till. För att guida dig genom soffdjungeln har vi tagit hjälp av The Sofa store-grundaren Nasar Khan.

Vilka faktorer ska man ta hänsyn till vid ett nytt soffköp?​ ​

– Gör en grundlig research! Även om man ofta kommer på de där tråkiga praktiska detaljerna i efterhand så försök att ha en tydlig vision med vad du behöver: Är barn eller husdjur inblandande i bilden? Är det mycket solljus där soffan ska stå? Hur många personer bor i hushållet?

Det kan kankse kännas som att det svider i plånboken redan innan man har öppnat den, men använder du din soffa varje dag är det kanske värt det.

– Budgeten är väldigt viktig om man har höga krav på sin soffa. Om man ska tillbringa flera timmar i en soffa så borde den åtminstone vara värd 10 kronor om dagen. Har man soffan i fem år så bör budgeten ligga på 18.250 kronor. Oftast ligger kunder under denna siffra. Det finns givetvis bra soffor under denna budget – men då får man vara beredd att kompromissa på funktioner och/eller utseende.

Soffa Divine recline, Ochre.

Kvalitetsmarkörer att leta efter när du tittar på soffa

Ramen. Hur är ramen uppbyggd och vilket träslag har man använt? Faktum är att många stora leverantörer använder sig av spån. ​Soffan blir då tung på grund av det bindande limmet – och ska alltså inte tolkas som att man har mycket material i ramen.

Stoppningen. Åtta av tio köpare vill ha en mjuk soffa. Men det är förenat med mer underhåll då man i branschen oftast använder sig av någon form av mjukare, lös stoppning så som dun eller bollfiber. Detta material är löst därför sektionssyr man stoppningen. Här skiljer sig många leverantörer åt. För att få ner priset så väljer man helt enkelt bort en sektionssömnad. Detta medför ett större underhåll för kunden. Men även om man sektionssyr en dunstoppning så försvinner inte rörligheten men den begränsas oerhört.

Tyget är den enskilt dyraste delen på en soffa och står normalt för 50 procent av hela produktionskostnaden, men dyrast är inte alltid bäst utan tyget kan också bestå av dyra råvaror som inte påverkar kvalitén nämnvärt. Vet man om att soffan ska stå i offentlig miljö så bör man välja ett slitstarkt tyg som kan hålla länge. Utöver slitstyrkan så uppmanar vi ofta kunder att även titta på ljusäktheten– man glömmer lätt bort att solen står rätt lågt på norra halvklotet.

Soffa Emilia, The Sofastore.

Finns det några knep för att ta reda på om en soffa är komfortabel?​

– Nej, tyvärr inte. Vi har efterlyst en standardiserad modell för branschen och om det skulle införas så skulle nog väldigt många välja bort de billigare och mycket stora aktörerna på marknaden. ​Därför försöker vi hela tiden utbilda kunden till att vara välinformerad och ställa krav på soffans uppbyggnad.

Vilka soffor är populärast?​

– Det beror helt på hur hemmet ser ut och vilken preferens man har som kund. Generellt är det raka soffor som säljer bäst. Men man kompletterar gärna med en pall eller en fåtölj. Köper man en divansoffa kompletterar man sällan med något annat. U-soffan är däremot nästan borta från marknaden. Formen har funnits i över 10 år och folk har tröttnat på det precis som på gråa och beiga soffor, nu är det är färg som gäller!

Dagny Fargestudio.

Vilka färger och material trendar i höst?​

– Grön sammet och marinblå sammet är superhett, även soffor i kornblått i alla möjliga material. Orangea, plommon- och rostfärgade soffor kommer även mer och mer. Gula soffor har seglat upp men det är en typisk vårfärg som mattas av till hösten. Dusty pink, rosa med gråa inslag samt petrol är också populära. ​

Startfoto: Mainstreetsthlm

[socializer-facebooklikeshare]

Artikeln publicerades först på Residence.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.