Hoppa till innehåll

Därför gör kostymen stor återkomst i år

Kostymklädda besökare under Pitti Uomo.
Daniel Lindström

Kostymen är tillbaka för att stanna.

Vad är det som skapar en modetrend? Är det en catwalk-visning i Paris, en miljoninfluencer i Korea, en stylad hiphop-artist eller en ny Hollywood-produktion? Svaret på frågan är såklart lite av varje.

Vi lever i en tid då allt går väldigt snabbt, och en trend är inte långvarig i det ständigt pågående flödet av information. Men en sak består: Herrmodemässan Pitti Uomo i Florens (arrangeras två gånger per år, i januari och juni) är startskottet på varje säsong och stakar ut riktningen för vad som komma skall.

Efter pandemin är det tydligt att herrmodet är inne i en dressad period. Allt fler varumärken och designers visar kostymer tillsammans med klassiska skor och accessoarer. Det pratas mer om Zegna än Balenciaga. Efter succén med HBO-serien Succession har även det 100-åriga überlyxiga varumärket Loro Piana fått en stark hajp. Jeremy Strong, som spelar Kendall Roy, har blivit en poster boy för ”stealth wealth dressing”, en stil där man använder hutlöst dyra kläder utan logotyper. Bäraren uppskattar kvaliteten, men få utomstående förstår. 

På Pitti Uomo i juni dominerade kostymen bland besökarna, trots att temperaturen visade runt 30 grader. Gemensamt för många användare är att looken är avslappnad, kavajerna har okonstruerade axlar och bärs med ett linne och en scarf i stället för skjorta och slips.

”Vi är absolut inne i en dressad period”, säger Bruce Pask, inflytelserik fashion director på amerikanska varuhusen Bergdorf Goodman och Neiman Marcus. 

Han fortsätter:

”Det låter som en klyscha, men eftersom trender är mindre dominerande i dag, eller åtminstone går snabbare, finns det större utrymme och frihet för män att utforska en egen stil. Gränser och gamla regler suddas ut, det tycker jag är befriande.”

Silhuetten på kostymen är fortfarande ledig och avslappnad. Många designers refererar till Giorgio Armanis 1980-tal och filmen American Gigolo med Richard Gere i huvudrollen.

”Kostymen ska kännas bekväm – och den behöver inte framhäva din kroppsform, snarare tvärtom. En väldigt smal kostym kan kännas lite daterad 2023.”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.