Laptop med världens farligaste virus såld för över 12 miljoner

Om du trodde att du haft jävliga trojaner på datorn så trodde du fel.

Markus Aamisepp  |  Publicerad 2019-05-28 15:24  |  Lästid: 2 minuter

Popup-fönster om heta singlar i ditt område, länkar om lukrativa priser i ett slumpmässigt internetlotteri som bara du vunnit, syntetiska röster som berättar om de ofantliga mängder trojaner som tagit kontrollen över din dator via dina högtalare: allt detta är tecken på att du kan ha fått dig ett datorvirus.

Hur omständigt det än är ska man i dessa lägen gå med datorn till någon typ av IT-doktor. Detta gäller dock inte konstnären Guo O Dongs Samsung-laptop.

Datorn, som är infekterad med inte bara en, utan sex av världens farligaste virus, har nu sålts för närmre 12,8 miljoner kronor enligt hemsidan där auktionen gått att följa. Den nedsmittade laptopen är ett konstprojekt skapat av Guo O Dong och heter The Persistence of Chaos.

Hugh Jackman i filmen Swordfish.
Hugh Jackman hackar så det brinner i fingrarna på honom i filmen Swordfish.

– Vi lever i en fantasi om att det som händer i våra datorer inte kan påverka oss. Men det är absurt. Virus som påverkar elnät och infrastruktur kan även orsaka direkt skada, berättar Guo O Dong för The Verge.

De sex virus som konstnären låtit ladda ned på sin stackars Samsung-dator är trots allt inte vilka kattskitstrojaner som helst. Häng med på en kort resa i datorvirushistoria nedan.

ILOVEYOU

Trots dess charmanta namn har detta virus drabbat över 50 000 system världen över och har orsakat skador för cirka 140 miljarder kronor.

MyDoom

Det mer vemodiga MyDoom är ett ryskt spammer-virus som också är en av de snabbast spridda. Det uppskattas ha orsakat skador för cirka 360 miljarder kronor.

SoBig

Namnet talar för sig själv. Ett stort virus som spreds via mejl, kopierade filer och vidarebefordrade sig själv till ens kontakter. Orsakade skador för cirka 350 miljarder kronor.

WannaCry

Ja. WannaCry vill få en att börja gråta. En så kallad ”Cryptoworm” som låste fler än 200 000 datorer i 150 länder och avbokade tusentals läkarbesök i Storbritannien. Slutgiltig skadekostnad: cirka 38 miljarder.

DarkTequila

Ett smart virus som stal bankuppgifter och företagsdata även i offlineläge. Spreds främst i Sydamerika.

BlackEnergy

Användes i en storskalig cyberattack i Ukraina 2015 och fick stora konsekvenser. Bland annat orsakade viruset ett strömavbrott som varade i fler timmar för drygt 230 000 personer i staden Ivano-Frankivsk i västra Ukraina.

Keanu Reeves i filmen The Matrix.
Keanu Reeves som en hackande Neo innan han inser att ingenting är på riktigt i The Matrix.

The Persistence of Chaos, eller laptopen som ingen borde vilja ha, kommer varken att ha internetanslutning eller fungerande portar när den når köparen. Detta för att förhindra spridningen av datorns minst sagt kompetenta virus.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-05-28 15:24