Lisbeth Salanders våta dröm? Spana in laptop-monstret med sju skärmar

Lisbeth Salander och Aurora 7, en laptop med sju skärmar

Den bärbara datorn Aurora 7 gör varje hemmakontor till en kommandocentral.

Robin Åberg  |  Publicerad 2021-02-10 15:01  |  Lästid: 2 minuter

Enligt klassisk actionfilmslogik är större lika med bättre. Desto fetare explosioner – ju häftigare film. Med datorernas breda genomslag under 90-talet fick även hackern komma in i filmens gangsterligor eller insatsstyrkor och deras datorer var, precis som hjältens muskler, rejält tilltagna.

Hoodie – den schablonporträtterade hackerns viktigaste plagg.

Ett vanligt drag hos actionsfilm-hackern är tangentpepprandet i ultrarapid framför massor av skärmar, gärna i en (inte alls suspekt) skåpbil. Poängen är att det ser häftigt ut och nu kan du med lite tur lägga vantarna på en dator som lätt platsat i både Mission Impossible och The Matrix.

Närmare bestämt rör det sig om brittiska Expanscapes laptop-prototyp Aurora 7 där sjuan i namnet står för antalet skärmar. Om man inte satsar på en karriär som hacker i nästa Oceans-film känns det svårt att motivera varför alla skärmar behövs men allt måste inte fylla ett behov, ibland kan saker bara få vara häftiga. Eller ja, vräkiga.

Aurora 7

Expanscape, företaget bakom Aurora 7, beskriver själva datorn som ett portabelt ”security operations center”, men den ska även funka för kreativa jobb, aktiehandel och datasäkerhet. Förutom det väl tilltagna antalet skärmar är Aurora 7 en kraftfull maskin även på insidan. Bland annat har den en Intel i9 9900K-processor och 64GB ram-minne. En komplett lista över Auroras komponenter finns på Expanscapes hemsida.

Aurora 7 ihopvikt som en ”vanlig” laptop.

Aurora 7 finns ännu inte ute på den breda marknaden men det går faktiskt att köpa en av prototyperna. Just nu finns ingen officiell prislapp men vi gissar att den lär kosta som en Macbook Pro, multiplicerat med sju.

Frågan är om det går att sätta ett pris på känslan när man drar upp sina sju skärmar för lite eftermiddagsjobb på det lokala fiket?

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-02-10 15:01