Hoppa till innehåll

Lotto-Åke, Iprenmannen och 9 andra svenska reklamfilmer vi minns

Markus Aamisepp

”Heeej, Kaj, halllåååååuuu Börje.”

Att det är blandad kvalitet på reklamfilmer är allmänt bekant. Lejonparten av all annonsering får dig antagligen att knyta näven i fickan (det är trots allt svårt att hålla gott lynne när du tvingas kolla på din femhundrade Swappie-annons innan youtubevideon börjar) – men det finns även vissa bra reklamer som etsat sig fast i både minnet som den svenska folksjälen.

Allt från enkla reklamtrudelutter som Hornbachs ”ja, ja, jippie, jippe yeah” till mer avancerade reklamer i form av Jean-Claude Van Dammes lastbils-spagat och Kavlis dansande CGI-bebis är varianter på annonsering som du antagligen nu minns lika bra som ditt första barndomsminne.

För att påminna dig om reklamerna som antagligen fortfarande ekar i ditt huvud då och då har vi på Café samlat ihop 11 av de mest minnesvärda svenska varianterna som gjorts.

1. Lotto

En av Svenska Spels kanske mest minnesvärda reklamer var när Lotto-Åke dök upp i tv-rutorna i slutet av 1990-talet. Åke börjar härma chefen och göra grimaser när han måste jobba över helgen. Och resten är – som det heter – en skrattfest som gått till den svenska reklamhistorien.

2. Ipren

Även Iprenmannen dök upp under 1990-talet – men hade en snäppet längre karriär med sin patenterade trudelutt om ”den intelligenta värktabletten med antiinflammatoriska egenskaper” i företagets reklamfilmer i flera års tid.

3. Volvo

Vi låter de knappa 100 miljoner visningarna på Youtube tala för sig själva. Beslutet att ha med Jean-Claude Van Damme som gör spagat mellan två Volvobilar för att visa stabiliteten i fordonen var minst sagt genialiskt och gjorde även Enyas låt Only Time synonymt till svenska lastbilar.

4. Pripps Blå

Köttbullar och IKEA är inte det mest svenska vi har. Nej, det absolut mest blågula som någonsin producerats är Pripps Blås reklam från början av 90-talet. Bad i svensk skärgård, midsommarstång med hesa toner av Tommy Nilsson och Tomas Ledin är ingredienser kompetenta nog att göra dig sugen på en långhylsa.

5. Kavli räkost

Bebisen som med kraft hivar iväg en salamimacka men tar sig en svängom när han blir serverad räkost är en klassiker som förtjänar sin plats i svensk reklams hall of fame.

6. OLW

Nörden får inte hänga med coola läderpaj-killarna men får med sig brudarna för att han käkar chips. Kanske inte världens bäst åldrade reklam – men en vedertagen klassiker. Här myntades även uttrycket ”var är brudarna”.

7. Oddset

”On my command, unleash hell” säger den före detta förbundskaptenen (och i reklamen Maximus från filmen Gladiator) Lars Lagerbäck till sin landslagstrupp. Sedan regnar det fotbollar över ryska supporters. Reklamfilmen gjordes av Svenska Spels Oddset och släpptes strax innan EM 2008. Repliken ”what we do in this tournament echoes in eternity” åldrades dock inte särskilt bra då Sverige slogs ut redan i gruppspelet.

8. Norrlands Guld

Norrlands Guld hade under 90-talet en reklamserie där en norrlänning skrev dagbok, var oförstående av diverse händelser och avslutade alltid med meningen ”nä, ja antar att de vill va sej sjelva fö en stund”. Den kanske mest populära var när hans kusiner från stockholm var på besök och utsöndrade ett och annat ”schysst” och ”supernice” i de norrländska urskogarna.

9. Com Hem

Com Hem-reklamerna med Judit och Judit höll på i flera år. En av de mest populära var när de hade med internetfenomenet ”OMG-cat” som helt enkelt golvades av Com Hems schyssta deals.

10. Scandlines

Färjebolaget Scandlines reklam med de två pratande fiskmåsarna blev fruktansvärt populär och hälsningsfrasen ”Heeej, Kaj, Halllåååååuuu Börje” blev det svenska folkets hälsningsfras i flera månader.

11. Tele2

Den 5 november 2008 såg reklamfiguren Fåret Frank för första gången dagens ljus och var under parollen ”Born to be cheap” Tele2:s frontfigur i 8 år. Frank tog farväl som företagsmaskot 2016 – men fåret har trots sin pensionering förtjänat en plats i den svenska folksjälen.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.