På fredag 12 april är det svensk biopremiär för Jonah Hills regidebut i omtalade filmen Mid90s. Genom att blanda 90-talsnostalgi, skateboard och hiphop får den gode Hill utlopp för sin till bristningsgränsen uppumpade hypebeast-ådra. Om du inte redan sett filmen (Gud förbjude!) på en olaglig streamingsida (USA-premiären var i oktober 2018) så har du nu dina helgplaner klara. Med det charmanta IMDB-betyget 7,4 och soundtracks från bland annat Nirvana, A Tribe Called Quest och Souls of Mischief kan det var en god idé att rulla förbi din lokala biograf för en dos kvalitativ 90-talsnostalgi.
Filmbranschen ger inte ifrån sig skateboardfilmer till höger och vänster, men visst går det att sålla fram ett gäng guldkorn bland lera och annan skit. Guldkorn som får en att vilja röka cigarretter hela vägen ner till filtret, slita av sig sin No Fear-tischa och mosa ölburkar mot pannan. Café listar tre potenta skejtfilmer att ladda upp med inför Mid90’s.
1.All This Mayhem (2014)
Gänget bakom tokhyllade Senna visar återigen hur en sportdokumentär bör göras. Historien om skateboardbröderna Tas och Ben Pappas (ja, de är från Australien) är häpnadsväckande gripande. SPOILER: en av bröderna röker lite väl mycket crack och dödar sin flickvän.
2. Lords of Dogtown (2005)
Listar man skejtfilmer är Heath Ledger-filmen Lords of Dogtown självskriven. Innan Catherine Hardwicke regisserade den första Twilight-filmen var Lords of Dogtown hennes legacy-film, som på många sätt blivit en klassiker. Släng dig tillbaka till 70-talets Venice Beach och vila ögonen på en surfarsnygg Heath Ledger!
3. Kids (1995)
Skejtfilmernas svar på A Clockwork Orange. En obehagligt realistisk skildring av våld, sex och droger i New York som känns så äkta att du genuint föraktar vissa karaktärer. Manusförfattaren Harmony Korie (Gummo och Spring Breakers) skrev filmen som en arg skejtande 19-åring. Det märks.
Bonus!
Café dömer INGEN och förstår helt och hållet om du är för upptagen (eller lat) för att konsumera filmerna ovan. Här har ett geni fyllt en contentlucka av större mått genom att samla alla låtar från de klassiska Tony Hawk’s Pro Skater-spelen i en Spotify-spellista. Skate or die, som man säger.