Hoppa till innehåll

Nya Mumin-spelet fångar magin från Tove Janssons förtrollande värld

Det nya Muminspelet är en fullträff i mys och stämning.

Att kunna reproducera värmen, magin och det totala myset från Tove Janssons Muminvärld är inte lätt. Men norska studion Hyper Games har faktiskt lyckats med det i spelet Snufkin: Melody of Moominvalley.

Det enkla tricket verkar ha varit att lägga sig så nära förlagan som möjligt och det lyckas dem med i språket (svenska översättningen funkar riktigt bra), det visuella och inte minst, ljudet. För du spelar som Snusmumriken och hans specialitet är som bekant musik, därför beskrivs även spelet som ett musikaliskt äventyrsspel.

Just Snusmumriken passar väldigt bra som protagonist i ett tv-spel då han, likt andra tv-spelsprotagonister, gillar att ge sig ut på äventyr själv. I Snufkin: Melody of Moominvalley kämpar Snusmumriken mot gentrifieringen av Mumindalen.

Ja, Snusmumriken älskar ju den fria naturen men i Mumindalen har flera ohyggliga parker dykt upp och rubbat den naturliga harmonin. Det är alltså upp till Snusmumriken att smyga förbi poliserna som vaktar parkerna, rycka upp förbudsskyltar och välta fula statyer för att återställa naturen, hjälpa dalens invånare och samtidigt sätta stopp för den flitiga parkvaktens planer.

Så var det det här med musiken. Det här är ett spel för både stora och små, så istället för pistoler och pangpang använder sig Snusmumriken av musik och melodier för att lösa gåtor och kommunicera med världens varelser. Spelets soundtrack går inte heller av för hackor. Det är nämligen världskända isländska rockbandet Sigur Rós som står bakom en stor del av den.

Spelet finns ute på Steam och till Nintendo Switch nu och kostar drygt 200 kr.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.