Hoppa till innehåll

Nissan har gjort bilen alla på E22 behöver just nu

En bil i snölandskap. Nissan.
Robin Åberg

Den perfekta blandningen av bil och bandvagn existerar int… Jo det gör den! Dessvärre måste någon rädda den ur sin glasbur.

Det råder snökaos i större delarna av landet och Trafikverket sätter in bandvagnar för att kunna ta sig fram. Men tänk om vi i stället för att köra runt i bilar med något så ömtåligt som vinterdäck hade fyra band som drev fram kärran?

Då hade du som fastnat i köer på E22 bara kunna bränna rätt ut på åkern, raka vägen hem med Scooter pumpande i högtalarna. SCOTAH!

Denna drömbil finns faktiskt. I ett försök att omdefiniera räddningsuppdrag på skidorter har Nissan tagit fram den eldrivna konceptkärran X-Trail Mountain Rescue – en fyrhjulsdriven Åreambulans på band.

Förbandat häftigt. Foto: Nissan.

Förutom banden som gör det möjligt att rädda snabbare, är resten av bilen anpassad till räddningsuppdrag. Bland annat är samtliga säten utom förarsätet borttagna för att ge plats åt bår och utrustning.

Dessvärre ser det inte ut som att denna bandbil kommer rädda några liv snart. I stället kommer den stå i en glasbox i den italienska skidorten Cervinia. Bilen är en del av en tvehövdad kampanj för att främja säkerhet i skidorter, vilket kommer synas med sådant som ”sakta ner”-skyltar på fem europeiska skidorter, och för att visa på kraften i Nissans e-4ORCE-system.

Se Nissan X-Trail Mountain Rescue i aktion nedan:

https://youtu.be/M-kEJcd2hFw?si=zKox3tPwENGDvrUJ

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.