Annons

Nu kan det bli ännu dyrare att planka i Stockholm – SL föreslår högre böter

Den som tjuvåker i Stockholms kollektivtrafik kan få en böter på 1 200 kronor om hen åker dit. Nu föreslår SL en höjning av beloppet till 1 500 kronor.

Joel Linde
Nu kan det bli ännu dyrare att planka i Stockholm – SL föreslår högre böter

Kollektivtrafiken är en ständig fråga i Stockholm, och debatten kommer garanterat att få nytt liv efter det här förslaget från SL. Enligt dem själva kostar allt tjuvåkande dem över 300 miljoner kronor årligen, vilket har gjort att de nu vill höja bötesbeloppet för plankning från 1 200 till 1 500 kronor, skriver DN.

Annons

Samtidigt fick de år 2015 betala 59 miljoner kronor för alla kontrollanter som skulle sätta dit tjuvåkarna, och för den summan lyckades man skrapa ihop 27 miljoner i böter, eller kontrollavgifter som de egentligen heter.

Gilla Cafe.se på Facebook

Med lite snabb huvudräkning hamnar vi då på (59-27=… 32) 32 miljoner kronor. Det är alltså vad SL gick back på alla sina kontrollanter under 2015.

Samtidigt vill de inte höja kontrollavgiften ännu mer, men de vill inte heller att det ska finnas något tak. Med andra ord: Det kan komma att bli ännu dyrare än 1 500 kronor framöver, närmare bestämt 2 800 kronor. Den 1 januari 2017 höjs också priset på SL:s månadskort med 40 kronor till 830 kronor.

SL föreslår också att de ska få bötfälla folk som har plankat tidigare ännu hårdare. Och för att komma runt problemet med plankare som inte identifierar sig vill de ge ordningsvakter och kontrollanter rätt att gripa dem.

Den 23 augusti fattas beslutet om avgiften kommer höjas.

Annons

Dela (116)
Tweeta

Annons


Laddar