Hoppa till innehåll

Nu kan du köpa en hel ö i Skottland (med en egen fyr!) för ett överkomligt pris

Skotska ön Pladda.
Helle Kikerpuu

Skottland lockar med naturupplevelser, brusande hav, värmande whisky och många vackra öar. Nu är en till salu – för ett helt överkomligt, ja faktiskt, pris.

Längtar du till havet, karga landskap och fyrtorn? Skulle drömmen vara att flytta till Skottland? Fint, här kommer en god nyhet. Nu finns en ö till salu på den skotska västkusten.

Ön i fråga heter Pladdan och ligger strax söder Skottlands sjunde största ö, Arran. Här är djurlivet rikt med fåglar som tärnor och lunnefåglar, men även delfiner, sälar och till och med den tio meter långa hajarten brugd kan skymtas i vattnet utanför ön.

Fyren och huset på ön Pladda behöver renoveras. Foto: Getty Images

Från det fullt fungerande fyrtornet har man en prima utsikt över grannön och havet. Och huset på ön kommer med hela fem rum, men kräver en del renovering. Det är med andra ord en perfekt plats för den som vill ha lite lugn och ro långt bort från storstädernas buller.

Vill du lämna din lugna ö ligger Arran nära. Där finns äventyrssporter, kulturfestivaler och munvattnande lokala specialiteter – särskilt ostar och choklad. För whiskyälskaren finns destilleriet Arran och så får du inte missa de pittoreska hamnarna och romantiska slottet. Det är inte konstigt att ön kallats “ett Skottland i miniatyr”.

Den lantliga lyxen är faktiskt inte dyr som man kan tro, i alla fall inte om man jämför med huspriser i Skottland. Hela ön kan nämligen köpas för 350 000 pund, vilket motsvara cirka 4 600 000 svenska kronor och säljs av fastighetsbyrån Knight Frank.

Vackra grannön Arran brukar kallas ett Skottland i miniatyr. Foto: GettyImages
Byarna och hamnarna på grannön Arran. Foto: Getty Images

Artikeln publiceras först på Cafés kompissajt Vagabond.se.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.